Ситуація на кордоні з РФ залишається складною. Позиції прикордонників і сил АТО часто обстрілюють з території Росії, зокрема, з населеного пункту Куйбишево, повідомляє інформцентр РНБО. А 16 липня близько 19:00 військовий російський літак завдав ракетного удару по нашому Су-25, що виконував завдання на своїй території, і збив його...
«Терористи нарощують угруповання сил і засобів на нашій території, зокрема серед них зафіксовані групи військовослужбовців у формі ЗС РФ без розпізнавальних знаків (наприклад, у районі населеного пункту Ізварине)», — повідомив спікер РНБО Андрій Лисенко. За його словами, триває передислокація підрозділів РФ до держкордону України практично на всіх його ділянках.
Це підтверджують і в групі «Інформаційний опір». Аналітики кажуть, що найгостріше протистояння сьогодні — це прикордонна територія. Росія допомагає терористам як може: і зброєю, і особовим складом, і обстрілами зі своєї території. Путін знає: якщо в бойовиків перерветься «наземний зв’язок» з Росією, то кінець конфлікту на Донбасі. Він будь-що намагатиметься не допустити цього.
«Насторожує нова фаза прихованого військового вторгнення Росії в Україну. Хоча, здавалося б, 300 військовослужбовців РФ, яких ми нарахували 16 липня, — це, начебто, небагато, — пише на сайті «ІО» координатор групи Дмитро Тимчук. — Але реально саме вони знову стають кістяком терористичних груп, і саме професіоналізм російських військових — це те, за рахунок чого триває нинішня донбаська м’ясорубка. Місцеві «ополченці» — здебільшого криміналітет, наркомани та інший маргінес — серйозну техніку й озброєння, що йдуть з Росії, застосовувати просто не змогли б. Це зрозуміло і Кремлю, що кидає на Донбас своїх військових».
На початку квітня група «ІО» повідомляла про потрапляння російських диверсантів на Донбас. А через кілька днів почався Слов’янськ. У перших числах травня військовослужбовці РФ зникли з нашої території — їх замінили найманці. У новій появі російських солдатів нічого доброго немає, йдеться у повідомленні.
За оперативним даними «ІО», здебільшого вони мають технічні військово-облікові спеціальності. Постійне місце служби цих «фахівців» — частини Південного військового округу РФ. Їх спрямовують до нас без документів, у формі без розпізнавальних знаків (формат «зелених чоловічків»). Крім того, на території України діють і групи російського спецназу.
Нагадаємо: раніше Дмитро Тимчук озвучував дату 15 липня як день імовірної висадки десанту спецназу ГРУ ГШ ЗС РФ на нашу територію. І вже 16 липня цей прогноз, на жаль, справдився: як мінімум дві такі групи помічені в прикордонних районах Луганської області.
Також підтверджуються дані про те, що артилерійські обстріли території РФ здійснюються бойовиками за вказівкою керівництва терористичних організацій, які діють на Донбасі.