Від неправильного навчання у школі в дітей може підвищуватися тиск. А дитяча гіпертонія, про яку навіть не здогадуються батьки, загрожує ризиком інсульту у старшому віці.
Ось уже п’ять років у Росії проводиться дослідницька програма «Інформаційний простір і здоров’я школярів». Вона полягає в моніторингу психологічного і фізичного стану школярів, щоб з’ясувати, наскільки дітям комфортно або не комфортно у школі. Тобто наскільки школа провокує стрес у дітей.
Було виявлено, що в наших дітей школа спричиняє підвищення артеріального тиску. На початку і наприкінці навчального року дітям вимірювали тиск. Спершу показники в більшості учнів відповідали середній нормі 90/60. До кінця навчання у групі школярів починаючи з 10—11 років реєстрували підвищений артеріальний тиск. Найбільше гіпертоніків було виявлено серед старших підлітків пубертатного періоду. Але після літніх канікул, до початку наступного навчального року, як з’ясувалося, показники нормалізувалися. Хоч і не у всіх дітей. Частині школярів (приблизно 5 відсотків від числа обстежуваних) ставили діагноз гіпертонія.
Фахівці стверджують, що не треба прописувати дітям дорослі препарати. Головне, навчити дітей правильно розпізнавати емоції і вміти з ними справлятися, продуктивно реагувати на образу, агресію, а не пригнічувати їх у собі.