Учора матері та дружини військовослужбовців, задіяних у проведенні антитерористичної операції, пікетували будівлю адміністрації Президента (на знімку). Жінки вимагали зустрічі із главою держави та очільниками Міністерства оборони. Переконували: саме в той момент, коли відбувалась акція, їхніх чоловіків із 72-ї бригади уже котрий день поспіль розстрілювали бойовики та терористи.
 
Окрім термінового порятунку військових, вимагали жінки запровадження воєнного стану та оголошення загальної мобілізації: «Не треба розповідати та заспокоювати: в нас іде справжня війна. І смертей там насправді набагато більше, ніж офіційно кажуть. І люди про це повинні знати». Матері та дружини переконані: протистояти зовнішній агресії повинна вся країна, а не лише «обрані». Тоді і шансів у держави перемогти буде в рази більше.
А найбільшою перемогою для жінок стане повернення живими їхніх захисників. Більшість із них востаннє бачили своїх чоловіків, синів, братів ще наприкінці березня. Відтоді навіть на кілька днів їх не відпускали додому. «Ми вимагаємо провести ротацію, а нам кажуть: а ким ми їх замінимо, вони вже пристріляні,.. — каже Валентина з Обухова, дружина військовослужбовця. — Він сам пішов у військкомат. На наступний день, 21 березня, його вже забрали. Тепер хоче додому.
— А я синові вже сказала: хай краще повернеться самовільно додому. Відсидить у тюрмі, зате живий залишиться, — зізнається мати одного з бійців.
Із кожною хвилиною градус пристрастей на акції збільшувався. Жінки, розуміючи, що десь там, за сотні кілометрів, у цей момент можуть розстрілювати їхніх мужчин, не могли стримувати сліз. Зрозуміли і як прискорити процес реагування на прохання про підмогу: відправити на передову якщо не синів наших чиновників, то Верховну Раду в повному складі. Пообіцяли навіть гроші на квитки та амуніцію для народних обранців зібрати... Під час акції до її учасниць вийшли представники АП і Міноборони. Вони запевнили: допомога 72-й бригаді буде надана найближчим часом. Мовляв, особисте доручення дав Президент.
Нагадаємо, вчора стало відомо, що бійці українських 72-ї мотострілецької бригади та 24-ї аеромобільної бригади відійшли від позицій біля кордону під натиском постійних обстрілів із важкої артилерії, мінометів та «Градів». Є втрати військових та техніки. Про це УНН повідомив один із бійців, що перебуває в зоні бойових дій. «Наразі в нас є великі втрати. Ми навіть не бачимо, хто нас обстрілює із мінометів та «Градів». Ми перебуваємо на відстані від 2 до 6 кілометрів до кордону. Обстріли ведуться з «нульової» нейтральної полоси на кордоні. Останніх 5 днів постачання боєприпасів та провіанту припинилось. Хоча раніше постачання було хороше. Наше командування нічого не казало, ніяких наказів не надходило до вчора. Вчора нас відвели на 5 кілометрів вглиб», — зазначив боєць.
За офіційною інформацією, біля селища Ізварине Луганської області військові ЗСУ потрапили в засідку терористів, втрати уточнюються. «Але наші хлопці тримаються, допомога їм надходить», — повідомив під час брифінгу спікер інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко. За його ж словами, введення воєнного стану на Сході України Рада національної безпеки поки що не розглядає.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.