В Україні показники психічного здоров’я дітей значно гірші, ніж у Європі, та мають тенденцію до погіршання. Діти та підлітки становлять близько 20 відсотків від загальної кількості зареєстрованих хворих. Однією з причин є неправильна діагностика маленьких пацієнтів. Про це йшлося на засіданні «круглого столу» на тему «Криза в психіатрії дитячого віку. Мультидисциплінарні підходи до вирішення проблеми».
— Це непоодинокі випадки, коли госпіталізація дітей з інтернатів не зумовлена медичною необхідністю, а має на меті виконання дитячими відділеннями психіатричних ліжко-днів, з одного боку, а з другого, керівництво інтернатів намагається позбутися цих дітей на певний час, — зазначив заступник міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець.
Відтак тисячі дітей щорічно госпіталізують у психіатричні лікарні, де вони отримують сумнівне з точки зору сучасних світових стандартів лікування. Від такої допомоги можна ще більше занедужати. І якщо в інших країнах дітей із психічними захворюваннями і різними ступенями розумової відсталості прагнуть максимально виховувати в сім’ї і суспільстві, не ховаючи їх у великих закритих лікарнях лише тому, що вони інші, в нашій державі віз і нині там. На цьому у своєму виступі наголосив народний депутат України Михайло Папієв.
— Я думаю, що якесь українське колесо вигадати дуже складно, бо воно чомусь завжди виходить квадратним, тому нам треба йти за досвідом тих країн, які показали успішність у розв’язанні цих проблем. У Великій Британії при населенні в 61 млн. жителів існує 665 місць у лікарнях для психічно хворих дітей, а в Україні з населенням 46 млн. — 1952 місця, — повідомив депутат, відзначивши, що утримання однієї дитини в психоневрологічному інтернаті коштує близько 2000 гривень на місяць.
М. Папієв також зазначив, що дитині, яка росте у вакуумі уваги й розуміння з боку дорослих, навіть найкваліфікованіший лікар не може допомогти. Більше того, відсутність сучасної системи підготовки та атестації дитячих психологів призводить до того, що батьки, зацікавлені у розв’язанні проблем своєї дитини, змушені користуватися послугами сумнівних фахівців.