Зоозахисники та екологи заявляють, що із наближенням футбольного чемпіонату Євро-2012 у багатьох містах України дедалі частіше почали масово знищувати безпритульних собак та котів.
За словами Ганни Абрамової, голови товариства захисту тварин «Вірність», що у місті Слов’янськ на Донеччині, бездомних бровків у регіоні відстрілюють мисливськими патронами, «Дитиліном» (препарат, котрий паралізує дихальні м’язи і тварина гине від задухи) або труять, а трупи викидають на найближче сміттєзвалище. А нещодавно у «Слов’янську собаку застрелили в одному з дворів при маленьких дітях». Трапляються, за її словами, й взагалі дикі випадки, коли чотирилапих спалюють чи замуровують живцем.
Усе з переліченого — злочини, за які закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження» передбачає не лише адміністративну, а й кримінальну (до двох років позбавлення волі) відповідальність. Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, один зі співавторів цього закону, однак, не може назвати жодного випадку притягнення людини до відповідальності за знущання чи вбивство братів наших менших. І це, на жаль, не свідчення гуманності українців, а недосконалість законодавства, вважає еколог.
Володимир Борейко — прихильник програми стерилізації безпритульних тварин. «Знищення бродячих собак марні, адже на місце вбитих прийдуть тварини з інших районів чи околиць міста, яких приваблюють численні смітники та теплі місця біля будинків. Та й самі городяни постійно поповнюють лави чотирилапих бомжів домашніми улюбленцями, якими набридло гратися». Тож не лише втілення у життя програми біостерилізації, а й чисті вулиці, соціальна реклама та уроки екологічної освіти у школах допоможуть вирішити проблему.
Однак поки що, запевняють зоозахисники, кожне свято чи масштабна акція, на зразок Євро-2012, означають нову хвилю знищених тварин. А разом із безпритульними, між тим, від розкиданої на вулицях отрути щодня гинуть і домашні.