Ненадання без поважних причин допомоги хворому медичним працівником карається штрафом до 850 гривень

Безплатність вітчизняної медицини бентежить уми чиновників різного рангу вже не перший рік. І якщо змінити Конституцію в цій частині поки що не вдається, то спроби обійти конституційні норми чиняться із завидною регулярністю.

Перший і найуспішніший крок до платності медичних послуг зробив Кабінет Міністрів уже через декілька місяців після прийняття чинної Конституції. 17 вересня 1996 року Кабмін затвердив «Перелік платних послуг, які можуть надаватися в державних і комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах і науково-дослідних установах».

Двічі, 1998-го і 2002 року, Конституційний Суд указував на антиконституційність згаданої постанови Кабміну № 1138, тому що платність будь-яких медичних послуг може встановлюватися винятково законами. Однак протизаконна постанова Кабміну не скасована досі, а рішення Конституційного Суду було просто знехтувано.

Після 1996 року Міністерство охорони здоров’я декілька разів приймало і скасовувало накази про порядок надання платних послуг бюджетними закладами та установами охорони здоров’я, а також намагалося стягувати з громадян плату за медпослуги під виглядом благодійності.

Останній скандально відомий експеримент із заміни безплатної медицини на платну здійснив київський міський голова Л. Черновецький, затвердивши датою введення плати за медпослуги 1 лютого цього року. Однак він зіштовхнувся з перешкодою в особі прокуратури та МВС, які попередили лікарів про кримінальну відповідальність за ненадання безплатних медичних послуг. На цьому експеримент було припинено. Чи надовго — покаже час.

Що робити, якщо у вас вимагають оплати в державній медичній установі?

 Попереджаєте лікаря про кримінальну відповідальність за ненадання допомоги хворому.

 Нагадуєте лікареві, що плату можна стягувати лише за косметологічну допомогу, анонімне обстеження на предмет хвороб, що передаються статевим шляхом (крім досліджень на ВІЛ і СНІД), штучне запліднення, оздоровчі масажі, лікування хвороб з вокальними порушеннями й надання фоніатричної допомоги. А також за аборти, медогляди для одержання візи, зубне протезування і стоматологічну допомогу, що надається госпрозрахунковими відділеннями установ охорони здоров’я.

 Телефонуєте до міліції, повідомляєте про вимагання й викликаєте наряд.

 Телефонуєте до прокуратури або місцевого управління МВС по телефону «гарячої лінії».

 Пишете й подаєте до прокуратури або міліції заяву на лікаря медзакладу, який відмовив у наданні медичної допомоги.

Дмитро АТАМАНЧУК, радник з юридичних питань Всеукраїнського центру допомоги «Спільна сила».

Стаття 139 КК. Ненадання без поважних причин допомоги хворому медичним працівником, котрий зобов’язаний, відповідно до встановлених правил, надати таку допомогу, якщо йому наперед відомо, що це може мати тяжкі наслідки для хворого, — карається штрафом до 850 гривень із позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю строком до 3 років, або суспільними роботами строком до 200 годин, або виправними роботами строком до 2 років, або обмеженням свободи строком до 4 років, або позбавленням свободи строком до 3 років.