Пісне харчування вповільнює розвиток раку

Дослідники з Массачусетського технологічного інституту пояснили, чому зростання онкологічної пухлини залежить від харчування людини. Зв’язок між кількістю споживаних калорій і розвитком певних видів пухлин вчені виявили ще сотню років тому. Та як цей механізм працює на молекулярному рівні, було неясно.

Провели дослідження на мишах. Результати експерименту показали: чутливість ракової пухлини до голодування залежить від активації ферменту фосфатиділінозітол-3-кинази (PІ3K), який відіграє важливу роль в розмноженні ракових клітин. Якщо сигнальний шлях PІ3K закрито — пухлина відповідає на дієтичні обмеження, і навпаки. Це відкриття массачусетських вчених має велику важливість, оскільки може допомогти у створенні ліків, які зупиняють зростання пухлин, імітуючи ефект низькокалорійного харчування.

Зелений чай корисний для ясен

Ще з давнини в китайській і японській традиційній медицині описувалася цілюща сила зеленого чаю проти ран і різних хвороб. Останні наукові дослідження виявили потенційні переваги для здоров’я в разі вживання цього напою, особливо для нормалізації ваги, правильної роботи серця і профілактики ракових утворень. А японські стоматологи наголошують на ще одній позитивній властивості зеленого чаю: регулярне вживання цього напою укріплює зуби та допомагає захистити ясна.

Дантисти висунули гіпотезу: лікувальні властивості зеленого чаю для зубів і ясен полягають у змісті антиокислювача катехину, який бере участь у регулюванні запалювальної відповіді організму на бактерії періодонтиту. Отже, напій дає змогу запобігти загрозі не лише хронічних запалювальних захворювань порожнини рота, що впливають на ясна і кісткову тканину зуба, а й уберегти здоров’я від прогресування інших хвороб, пов’язаних з періодонтитом: передусім діабету та серцево-судинних розладів. Лікарі підкреслюють, що підтримка зубів і ясен у здоровому стані життєво важлива для всього організму, тому зелений чай може стати простим та ефективним способом профілактики багатьох проблем.