Працівники залізниць України здійснюють заходи з відновлення інфраструктури Донецької залізниці, пошкодженої внаслідок бойових дій та численних несанкціонованих втручань. Основні відбудовні роботи будуть виконані на станціях Слов’янськ, Красний Лиман та прилеглих ділянках колії.
Станом на 6 липня 2014 року працівники залізниць оперативно відремонтували 35 об’єктів колійного господарства і відкрили рух поїздів. А 63 об’єкти, до яких доступ неможливий, залишаються зруйнованими, рух поїздів у певних напрямках закрито.
Окремо розглядається питання відбудови підірваних терористами мостів, шляхопроводів та інших штучних споруд. Для відновлення 7 залізничних мостів наразі необхідно провести їх детальне обстеження та розробити проектно-кошторисну документацію відновлювальних робіт. Орієнтовна вартість робіт із відбудови залізничних мостів становить майже 50 млн. грн., тільки матеріали та конструкції коштуватимуть щонайменше 15 млн. грн.
Планується, що роботи з відновлення зруйнованих об’єктів інфраструктури виконуватимуться структурними підрозділами залізниць України. Для вирішення питань доступу на об’єкти та їх відновлення здійснюється оперативна взаємодія з силами АТО.
Зокрема, для відновлення колій необхідно замінити 150 метрів колійної решітки, вкласти один стрілочний перевід і відновити будівлю чергового по переїзду. Орієнтовна вартість цих робіт становить 600 тис. грн.
Крім того, на ремонт об’єктів електропостачання необхідно близько 180 млн. грн., у тому числі на матеріали — понад 151 млн. грн.
Загалом унаслідок несанкціонованих втручань на Донецькій, Придніпровській та Південній залізницях пошкоджено 99 об’єктів інфраструктури, в тому числі 56 — по колійному господарству та 43 — по господарству енергопостачання. Орієнтовна сума збитків становить близько 230 млн. грн.
Прес-центр Державної адміністрації залізничного транспорту України «Укрзалізниця».