Співробітники слідчого відділу Генпрокуратури та департаменту Державної служби боротьби з економічними злочинами МВС у понеділок затримали міського голову Ніжина Михайла Приходька. За версією правоохоронців, він вимагав і отримав 20 тисяч доларів, що є лише частиною хабара в сумі 60 тисяч доларів. За цим фактом порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 368 Кримінального кодексу (одержання хабара в особливо великих розмірах) і проводять слідчі дії.

П’ятдесятирічний Михайло Приходько працює міським головою з 1994 року, до роботи в місцевому самоврядуванні він був начальником Ніжинської ПМК. Як сказав начальник центру громадських зв’язків управління Міністерства внутрішніх справ у Чернігівській області Сергій Бриль, разом із міським головою затримано двоє осіб, ще одна людина розшукується. У вівторок на квартирах причетних до давання хабара було проведено обшуки, повідомляє наш власний кореспондент у Чернігівській області Сергій ПАВЛЕНКО.

Однак це затримання за хабарництво було лише заспівом. Бо, як поінформував у вівторок міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, цього ж понеділка МВС спільно з Генпрокуратурою затримали ще й голову Броварської райдержадміністрації (Київщина) Миколу Діденка під час спроби отримання ним частини хабара в розмірі 11 мільйонів гривень. А загальна сума хабара становить 42 мільйони доларів, що є абсолютним рекордом в Україні. За словами міністра, голова РДА та деякі інші посадовці адміністрації входять до злочинного угруповання, що спеціалізується на земельних злочинах. Зокрема, окрім

М. Діденка, було затримано начальника управління земельних ресурсів броварської РДА. Під час прес-конференції Ю. Луценка також було продемонстровано відео, на якому зафіксовано факт передачі хабара. Водночас міністр наголосив на недосконалості законодавства в частині притягнення до відповідальності за земельні злочини. «Із півтора тисяч спійманих на хабарництві лише десятки через суди отримують реальний строк. У цьому я вбачаю проблеми в законодавстві, в тому числі земельному», — зазначив Ю. Луценко.