Зв’язок між внутрішнім годинником людського організму і змінами в процесах метаболізму та діабетом було продемонстровано у новому дослідженні. Його провела інтернаціональна група вчених з Оксфордського університету, Кембриджських MRC групи Епідеміології й Wellcome Trust Sanger інституту та інших країн і організацій, серед яких і два українські вчені генетики — Інга Прокопенко та Валерія Лисенко.

У своєму дослідженні вчені ідентифікували ген, пов’язаний з підвищеним рівнем глюкози у крові, а також з істотним рівнем ризику цукрового діабету другого типу, що кодує рецептор мелатоніну 1Б, який, як давно відомо, становить основу процесів реакції нашого організму на зміну дня і ночі і у регуляції 24 годинного добового ритму. Результати цього дослідження були опубліковані в науковому журналі Nature Genetіcs.

— Наше міжнародне дослідження генетики рівня глюкози у крові більш як 36 тисяч здорових людей дало змогу нам відкрити новий ген, який, як ми виявили пізніше, підвищує ризик виникнення цукрового діабету другого типу приблизно на дев’ять відсотків. Вивчення генетики комплексних захворювань людини допоможе вченим знайти нові шляхи лікування багатьох хвороб, серед яких і цукровий діабет. На жаль, Україна не бере участі у таких дослідженнях, тому що немає ні державної програми вивчення генома України, ні коштів на дослідження в генетиці на сучасному рівні», — розповідає доктор Інга Прокопенко з Оксфордського Центру діабету, ендокрінології та метаболізму (OCDEM) Оксфордського університету.

Мелатонін — це гормон, який регулює наш внутрішній контроль на зміну дня і ночі, за якого його рівень в крові є найвищим вночі і найнижчим удень. Як результат, мелатонін ще раніше було пов’язано з проблемами сну. Ці проблеми також виникають у разі таких захворюваннях метаболізму, як діабет, але ще невідомо, як ці процеси пов’язані один з одним. Зв’язок між рецептором мелатоніну і рівнем глюкози в крові, що демонструє це дослідження, дає генетичні докази, що механізми, які контролюють наш внутрішній годинник, також пов’язані з нашим метаболічним здоров’ям.

— Незважаючи на те, що рівень глюкози в крові є діагностичним для діабету, більшість генів, що зараз пов’язані з високим рівнем глюкози, не підвищують ризик діабету. Рецептор мелатоніну є першим таким геном, що пов’язаний з обома наслідками, — пояснює доктор Інеш Барросо з Wellcome Trust Sanger інституту з Кембриджа.