Та й допомогти незабаром буде нікому

У країні епідемія за назвою «фінансова криза». Симптоми цього діагнозу вже добре знайомі і пацієнтам, і лікарям. У деяких лікувальних установах столиці минулого тижня відключали тепло і електрику, у багатьох стаціонарах хворих перевели на домашнє харчування, тобто продуктові пайки з дому. Кажуть, немає грошей. Але ніхто не береться відповісти — куди ж вони поділися.

У лікарнях гострий дефіцит не тільки ліків, а й шприців, крапельниць, перев’язувального матеріалу. Втім, люди вже звикли купувати собі медикаменти самостійно в аптеках. На жаль, зараз це зробити непросто. Хоча і Президент України скасував постанови уряду, що стосуються обмежень надбавок на лікарські препарати і ліквідації відповідних інституцій, які контролюють їхню якість, ситуація з забезпеченням ліків не поліпшилася.

За словами голови Миколаївської фармацевтичної асоціації Олени Прудникової, президентський указ саботується, а полки аптек порожніють. Якщо вітчизняні препарати хоч і подорожчали, але є в асортименті, то запаси імпортних препаратів вичерпалися. Іноземні компанії йдуть з нашого ринку. Недалеко той час, каже співбесідниця, коли ліки доведеться діставати по блату, як у колишні, застійні, часи.

Уже сьогодні в дефіциті життєво необхідні лікарські засоби. З київських аптек зникли імпортні інсуліни, не вистачає препаратів для лікування онкохворих, туберкульозників тощо. Щоправда, київська влада виділили кошти для ремонтів туберкульозних диспансерів, але що буде з забезпеченням лікарень ліками, відповісти не може ніхто.

Ситуація критична і з медичним персоналом. Голова профспілок медпрацівників столиці Лариса Камаровська попереджає: незабаром надавати медичну допомогу киянам буде нікому. Тільки в столиці не вистачає чотири тисячі лікарів і 10 тисяч медичних сестер і обслуговуючого персоналу. Сьогодні медсестри і няні продовжують писати заяви про звільнення через... подорожчання громадського транспорту. А питання про видачу безплатних проїзних медикам досі не розглянуто на сесії Київради. Багато українських ескулапів їдуть шукати роботу до Росії. Там медикам живеться краще, навіть незважаючи на кризу. Уряд підняв престиж дільничних лікарів, підтягнувши їх зарплати до тисячі доларів на місяць, особливі привілеї в оплаті одержали і хірурги. Покращився добробут людей у білих халатах, стало ліпше і хворим. А наші лікарі і їхні пацієнти поки що проходять курс шокової терапії, схоже, прописаний їм не стільки світовою фінансовою кризою, скільки внутрішньою...