Після того як я купила будинок, мені сповістили, що треба написати заяву про переоформлення особового рахунку з електроенергії. При поданні заяви виявилося, що в мене є борг, який порадили оплатити не в повному обсязі, а частково. Я погасила половину заборгованості, але з приводу переоформлення особового рахунку мені так нічого і не повідомили, а через місяць відключили електроенергію. Тепер вимагають оплатити всю суму заборгованості та додатково — підключення. Що мені робити? Чи правомірно відключили електроенергію? 
БОЧКАРЕВА М. М.
Донецька область. 
Відповідає юрист Дарина КУРІЛЕНКО:
— Відповідно до п. 27 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України, у разі несплати за спожиту електричну енергію протягом 10 днів після терміну, зазначеного у договорі чи платіжному документі, та неотримання енергопостачальником повідомлення про оплату на 20-й день споживачу надсилається попередження про відключення електричної енергії. Його мають вручити під підпис особи-споживача чи направити поштою з повідомленням про вручення. У разі несплати за спожиту електричну енергію на 30-й день після отримання попередження енергопостачальник має право відключити споживача від електричної мережі. Лише дотримання такої процедури надає право електропостачальнику відключити електроенергію у зазначений термін.
Але навіть за таких умов електропостачальник повинен у день відключення враховувати  соціальний статус особи-споживача та у разі достатніх на це підстав запропонувати укласти договір про реструктивізацію заборгованості у встановленому порядку. Згідно з п. 28 зазначених правил, якщо у споживача нема коштів на оплату заборгованості, він повинен звернутися до енергопостачальника із заявою про складання графіка погашення заборгованості або відстрочення терміну оплати та надати довідки, які підтверджують його неплатоспроможність.
Зважаючи на викладене, дії енергопостачальника з відключення електроенергії є неправомірними і неприпустимими, оскільки вас не сповістили завчасно і ви не мали змоги погасити свій борг.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.