Подейкують, що Луганську заздрять усі країни, тому що він має одразу два екземпляри диво-техніки минулого століття.

Ідеться про англійські танки «МК-5», які збереглися в Луганську ще з часів Першої світової війни. До того ж у відносно непоганому стані. А сама країна—творець цього технічного дива не має навіть одного екземпляра. От тому й почав учащати до луганчан у гості голова товариства «Лінкольн-танк» із Великої Британії Роберт Скотт. Мова йде про реставрацію танків і у зв’язку із цим обговорюється майбутнє фінансування. Коштів треба багато. Навіть мільйона доларів буде недостатньо. Британці, зрозуміло, хотіли б доставити до себе додому хоча б один екземпляр цієї машини, яка свого часу вважалася технічною досконалістю. Але з луганчанами на цю тему краще не говорити. По-перше, Луганськ — єдине місто пострадянського простору, що має одразу два екземпляри унікальних машин (один зберігся в Харкові, але в гіршому стані, по одному стоять в Архангельську та у Підмосков’ї). По-друге, обидва танки є головною частиною меморіального комплексу Борцям революції. А по-третє, цікава сама історія збереження цих пам’ятників минулих років. І вона дорога жителям обласного центру. Тому йдеться не лише про реставрацію англійських танків, а й про реконструкцію всього меморіального комплексу.

Цей проект цілком можна назвати міжнародним. І не тільки тому, що йдеться про європейську історію. Можливо, вперше його здійснюватимуть дві громадські організації: з української сторони — Товариство охорони пам’яток, а з боку британців — організація «Лінкольн-танк». До того ж головну частину фінансування проекту бере на себе англійська сторона. Плановано не просто реставрувати зовнішній вигляд бойових машин минулого століття, а й встановити на них головні необхідні механізми. Навряд чи танки зможуть рухатися, але змусити стукати їхні «серця» фахівці мають намір. За задумом Роберта Скотта, один танк буде призначено для екскурсантів: у його «тілі», розміри якого становлять 22 кв. м, можуть вільно розміститися більше десятка людей. Другий становитиме інтерес для фахівців як доказ здатності англійських технарів не тільки згенерувати ідею, а й утілити її в життя. Одне слово, в Луганську відкриється міжнародний туристичний маршрут, який, є надія, залучить чимало закордонних аматорів старовини й подорожей.

До луганських англійських танків сьогодні привернуто увагу істориків, учених, інженерів, фахівців інших напрямів з усієї України. Встановлюється історія танків, досліджується стан броні, відновлюються деталі машини. Броня, до речі, дала великі тріщини, і сьогодні вчені беруться за її «лікування». Але це робота не одного дня. Перш ніж почати «лікування», буде проведено повне дослідження складу металу тощо. А тим часом шефство над танками взяли курсанти Луганського військового ліцею.