Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Володимир Литвин провів зустріч із керівником групи ОБСЄ по м. Києву та Київській області Штефаном Йоханнессоном.
В. Литвин подякував за позицію ОБСЄ щодо України. «Україна відчуває не тільки підтримку, а й практичні дії з боку міжнародної спільноти і зокрема ОБСЄ щодо досягнення миру в країні і підтримання її цілісності», — зазначив він. — Ми зацікавлені в роботі та розширенні місії в Україні, бо для нас є очевидним, що найкращий сценарій, який може бути реалізований, — це сценарій, коли не проливається кров».
Сторони обмінялися баченнями щодо забезпечення конституційного порядку на Сході України та загалом. В. Литвин зазначив, що в суспільстві лунають заклики і навіть вимоги щодо введення воєнного стану. «Це складний і навіть важкий можливий крок, і Президент України розуміє і враховує всі виклики, які можуть постати», — підкреслив він.
Голова комітету також висловив переконання з приводу того, що потрібно задіяти комплексний підхід — це силові дії і переговорний процес, і солідарність і тиск з боку європейської і світової спільноти.
***
Як захистити права малечі
Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму розглянув питання щодо захисту прав дітей, які перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів. Члени комітету наголосили на тому, що заходи, вжиті відповідними міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади стосовно забезпечення захисту прав дітей, які перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів, «є вкрай недостатніми». Станом на 1 липня не прийнято жодного нормативно-правового акта щодо вирішення цих питань.
Члени комітету взяли до уваги, що Міністерство соціальної політики «звітує про евакуацію понад тисячі дітей із зони воєнних дій і збройних конфліктів, тоді як у Донецькій і Луганській областях проживають майже мільйон дітей». За словами учасників обговорення, не приділяється достатня увага евакуації не тільки сімей із дітьми, а й дітей, які перебувають під опікою та піклуванням.
За наслідками обговорення комітет ухвалив рішення рекомендувати Кабінету Міністрів до 15 липня затвердити порядок забезпечення безпечного виїзду дітей із зони воєнних дій і збройних конфліктів, а також порядок розміщення та оздоровлення дітей на безпечній території. На думку народних депутатів, підлягає негайній розробці і затвердженню порядок функціонування прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, які переселилися з тимчасово окупованих територій України та зони воєнних дій і збройних конфліктів, виплати їм державної соціальної допомоги та грошового забезпечення.
Комітет запропонував Кабінету Міністрів вжити заходів щодо першочергового погашення заборгованості Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності перед санаторно-курортними і дитячими оздоровчими закладами, що оздоровлюють дітей, які виїхали із зони воєнних дій і збройних конфліктів, за санаторно-курортні та оздоровчі послуги, надані в першому півріччі 2014 року, а також доручити Міністерству оборони, Міністерству внутрішніх справ, Державній службі з надзвичайних ситуацій вжити заходів щодо забезпечення безпечного вивезення дітей різних категорій із зони воєнних дій і збройних конфліктів.
Комітет рекомендував уряду доручити Міністерству соціальної політики забезпечити координацію дій центральних органів виконавчої влади щодо забезпечення захисту прав дітей, які перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів; забезпечити першочергове оздоровлення зазначеної категорії дітей на безпечній території за рахунок бюджетних коштів, у тому числі безкоштовне оздоровлення в Українському дитячому центрі «Молода гвардія»; забезпечити оперативне відновлення виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, евакуйованих із зони воєнних дій і збройних конфліктів, а також грошового забезпечення батьків-вихователів та прийомних батьків.
За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради.