Розкопки, які тривають на території старого замку в Кам’янці-Подільському, дали змогу побачити незнане досі обличчя пам’ятки. Уперше за роки незалежності міська влада знайшла кошти на такі роботи. Керує ними старший науковий співробітник Інституту археології НАНУ, кандидат історичних наук, дійсний член ІСОМОSу (комітету міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць) Лариса Виногродська (на знімку).

Пані Лариса — фахівець по замках. Завдяки їй пам’ятки фортифікації Правобережної України відкривають все нові секрети. Сім років науковець досліджувала фортецю в Старокостянтинові. Там виявлено великий давньоруський шар, після чого фортеця отримала статус заповідника.

За плечима дослідниці — археологічні пошуки у Пиляві, Вінниці, Брацлаві, Барі. Те, що таїть земля, вражає.

— У Брацлаві ми відкопали повну майстерню зброяра кінця ХІV — початку XV століття. Її тепер можна побачити у Вінницькому музеї. Шкода лише, експонати належно не законсервовані, руйнуються. Реставраторів у країні обмаль, коштів на такі роботи ще менше, ніж на археологічні. У Вінниці пощастило знайти поселення золотоординського періоду.

Вінницькі студенти-історики чудово прислужилися на розкопках. І тепер пані Лариса запрошує їх до команди. У Барі й досі працює експедиція. Є намір розчистити замок, підняти арсенал XVІІ століття, будований відомим архітектором Арцишевським.

Які ж таємниці відкрила науковцям Стара фортеця в Кам’янці? За свідченням Виногродської, тут знайдено культурні шари Трипілля, епохи бронзи, прошарки періодів древньої Русі, XVІ—XVІІІ століть. Відкрили майданчик для гармат, що обороняли фортецю в XVІІ—XVІІІ століттях. Згодом бастіон стане експозицією, кажуть музейники. Тут з’являться копії гармат. А ще буде звільнено проїзд в Лянцкоронську вежу, який існував у давнину.

— Наші знахідки допомагають реставраторам і реконструкторам історично грамотно провадити свою роботу. Я подала програму розкопок тривалістю три роки на розгляд міськради. Якщо схвалять, складемо кошторис. Нас цікавить внутрішнє дворище фортеці. Чи були тут якісь будівлі у XІV—XVІІ століттях? Якщо відкриємо їх залишки — можна буде говорити про реконструкцію.

Науковий співробітник Кам’янець-Подільського історичного музею-заповідника Руслан Йолтухівський на розкопках «поглибив свою любов до археології на п’ять метрів», і тепер хвалиться знахідками. Показує власноруч відкопаний кухлик часів Трипілля. Дві великі кімнати заповнені шматками кераміки переважно трипільського періоду. Знайдено також кам’яні та залізні ядра, монети, болти (так звалися наконечники стріл для арбалета) та інші свідчення давньої історії.

Фото автора.