На Сумщині є аномальна зона, розташована на місці колишнього хутора Мала Бугайка, тож її називають Бугайським трикутником.

Місцина оповита безліччю містичних історій. За свідченням очевидців, тут фіксували зупинки або прискорення часу, а ще у людей траплялися видіння і галюцинації. За словами агронома Івана Бабія, який у 70-ті роки минулого століття працював у місцевому колгоспі, поблизу трикутника вся техніка виходила з ладу: «Через всілякі чудасії, що там відбувалися, трактористи відмовлялися працювати, а корови просто обходили таємниче місце десятою дорогою, мабуть, щось відчували». Колишній тракторист Іван Мартиненко згадує, як у нічну зміну він через галюцинації неодноразово зависав, сидячи у тракторі, над проваллям. «Відчуваєш, що поле ось-ось має закінчитися, хоча вдень воно тягнеться до самого небосхилу. Вилізеш з трактора, і справді: ти вже стоїш на краю провалля», — згадує чоловік.

Люди зі страху кілька десятків років тому залишили Малу Бугайку назавжди. Тож нині тут лише цвинтар та заросле бур’янами поле.

Дослідник аномальних явищ Володимир Литовка сам у цьому місці потрапив у халепу. Стрілки його годинника вирвалися на 7 хвилин уперед, а компас взагалі довелося викинути через несправність. Майстер, який досліджував годинник, впевнений — це результат сильного магнітного поля. Утім, мешканці навколишніх сіл, коли чують цю «наукову гіпотезу», лише дужче хрестяться...

Сумська область.

Колаж Євгена ХИЛЯ.