Національна служба охорони здоров’я Великої Британії виявила дев’ять типів людей — запійних алкоголіків. Експерти служби постаралися з’ясувати соціальні і психологічні характеристики проблемних алкоголіків.

Вони виявили, що серед осіб, які регулярно перевищують удвічі і більше рекомендовану тижневу дозу в 35 одиниць (одиниця дорівнює 10 грамам «чистого алкоголю») для жінок і 50 для чоловіків, є і ті, хто тривалий час під впливом депресії п’є дома на самоті, і ті, хто, прагнучи до брутального іміджу, майже щовечора проводить час у пабі.

Отже, під впливом алкоголю формуються такі дев’ять типів осіб:

«Ті, що п’ють для зняття напруження», використовують алкоголь для того, щоб знову стати господарями свого життя і заспокоїтися. До цієї групи належать жінки і чоловіки із середнього класу.

«П’яницями-конформістами» рухає прагнення до причетності і спроби організувати власне життя. До цієї групи належать переважно чоловіки віком від 45 до 59 років — клерки або ті, що займаються фізичною працею.

«Ті, що п’ють з нудьги,» вживають спиртне, щоб якось провести час. Допінг їм потрібний, щоб скрасити монотонність життя. Під впливом алкоголю вони почуваються у спокої і безпеці.

«Депресивним алкоголіком» може стати людина будь-якого віку і статі, що належить до будь-якої соціально-економічної групи. Таким людям бракує підтримки, відчуття безпеки і захищеності.

«Компенсуючі алкоголіки» керуються бажанням підтримувати зв’язок із близькими.

«Ті, що п’ють за компанію,» виходять із прагнення до причетності. Це зазвичай чоловіки і жінки з нижчих верств середнього класу, котрі п’ють, збираючись великими компаніями з друзями.

«П’яниці-гедоністи» хочуть бути у збудженому стані і «відключити голову». Серед них часто зустрічаються розлучені люди, що мають дорослих дітей, які хочуть виділитися з-поміж інших.

«Мачо-алкоголіки» більшу частину вільного часу проводять у пабі. Це здебільшого чоловіки різного віку, що хочуть бути помітними.

«Пригранична залежність» властива тим, хто вважає бар своєю другою домівкою. Вони бувають там і вдень, і ввечері, і в будень, і у вихідні. П’ють швидко і багато.