— За мого дитинства не вистачало іграшок і я, знайшовши шмат дерева, вирізував з нього різні фігурки, — розповідає рівнянин Леонід Тимощук. —Батьки були проти, бо все я робив лівою рукою, а вони намагалися відучити мене від цього. Нині ж мені чималенько літ, а я так і залишився лівшою...

Але, працюючи столяром, Леонід Тимощук ненароком травмував свою лівицю — відрізав пальця. Отоді й справді на якийсь час затужив, що через це не зможе займатися різьбою по дереву. Проте згодом він призвичаївся вирізувати покаліченою рукою і під час традиційних «Музейних гостин» (таке свято народної творчості щороку проводить Рівненський краєзнавчий музей) він демонстрував людям свої чудові вироби.

Особливо подовгу затримувалися люди біля шахів, які різьбяр виготовив за історичними мотивами: у чорних кольорах — яничари, у білих — шахові фігури у вигляді козаків та козацької старшини. На цю роботу, признався майстер, пішов не один місяць. Вирізав шахи у вихідні та після роботи. Адже різьбяр, аби прогодувати сім’ю, змушений шукати підробітків столяром.

— Сам я невибагливий до одягу та їжі, — каже майстер. — Я вегетаріанець — споживаю вирощене на дачній ділянці, що поблизу села Городище неподалік Рівного. Саме тут й облаштована моя майстерня, бо у міській квартирі небагато місця. Тим паче що останнім часом до мого хобі додалося ще й виготовлення паркових фігур чималих розмірів, на які маю замовлення з Росії.

Попри нелегку долю, Леонід Тимощук має неабияке почуття гумору. Воно проявляється і в житті, і в його роботах. Леонід висміює негативні людські риси характеру і вчинки — виходять такі собі міні-байки у дереві. Навіть назви таких робіт говорять самі за себе «Жаба чавить» (про заздрісників), «Лицеміри» (два чоловіки дивляться з усмішкою один одному в очі, тримаючи при цьому за спиною палку і камінь за пазухою)... Є у колекції робота і про сільських хвесьок, які люблять розносити плітки від хати до хати... Таку колекцію можна розглядати подовгу — тут кожна деталь несе смислове навантаження.

— А з яким деревом любите працювати? — цікавлюсь у Леоніда Тимощука.

— Дрібні роботи виконую з груші, дерево тверде —вдається добиватися високої чистоти різьби, хоча й витрачаю більше часу. А ось більші за розміром роботи вирізаю з липи, — каже майстер.

Рівне.