Із першого липня всі пасивні доходи громадян обкладатимуть податком. Відтепер оподаткування дивідендів, відсотків, роялті та інвестиційних доходів здійснюватиметься за прогресивною шкалою: 15, 20, 25 відсотків залежно від суми отриманих доходів. Не підлягатимуть оподаткуванню пасивні доходи в сумі, що не перевищує за рік 17 прожиткових мінімумів для працездатної особи, встановлених законом на 1 січня звітного податкового року (тобто у 2014 році — 
20 706 гривень). 
Такі заходи передбачено прийнятим наприкінці березня цього року Законом України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення перед-умов для економічного зростання в Україні»
Згідно з його положеннями, якщо отриманий дохід перевищує 17 прожиткових мінімумів 
(у 2014 році це 20 706 гривень), ставка податку становитиме 15 відсотків. Якщо сума доходу сягає від 204 до 396 прожиткових мінімумів (від 248 472 до 482 328 гривень), до суми перевищення застосовуватиметься вже 20 відсотків. У разі отримання пасивного доходу понад 396 прожиткових мінімумів (482 328 гривень), ставка, за якою оподатковуватиметься сума перевищення, становить 25 відсотків.
З огляду на ставки та розмір доходів, що підлягає оподаткуванню, найбільш відчутно законодавчі нововведення вдарять по заможних українцях, які зберігають свої заощадження у фінансових установах. Для звичайних українців перспективи також нерадісні, адже як мінімум 30 відсотків населення нашої країни потрапляють під податок 15 відсотків. Це депозити в сумі 100—130 тисяч гривень — за банківських ставок у гривні вони можуть приносити дохід понад 20 тисяч гривень на рік.
Чи виграє держава від запровадження нових податків, залишається під запитанням. Судячи з настроїв, українці мають намір мінімізувати ризики щодо додаткового оподаткування, що неминуче призведе до загального відтоку фінансових ресурсів з банківської системи.
На думку Віталія Хомутинніка, голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, такі методи призведуть лише до тінізації пасивних доходів, а програє в результаті держбюджет.
Варто зазначити, що порядок нарахування та оподаткування доходів у вигляді заробітної плати, доходів від підприємницької діяльності, в тому числі платників єдиного податку, вищезгаданим законом не змінюється.