Військовослужбовцям п’ятого Прикарпатського батальйону територіальної оборони області придбали вже 150 бронежилетів. Півсотні надійшло по лінії Міністерства оборони, решта — від мешканців області, підприємців, організацій та церкви.

Як уже повідомлялося, в області виникли проблеми із постачанням засобів захисту для військових з Івано-Франківщини, які вже боронять рідну державу та тих, хто будь-якого дня може бути відправлений на українські східні рубежі.

Щоб оминути довгострокові тендери та інші бюрократичні тяганини, створено Координаційний центр швидкого реагування, запроваджено Благодійний фонд оборони Прикарпаття, при якому відкрито новий цільовий рахунок, що не проходить через казначейство. Щоб усе було прозорим і люди нарешті бачили, куди йдуть їхні гроші, Фонд відкрив офіційний веб-сайт, на якому розміщено інформацію про те, чого найбільше потребують військові, вказано банківські реквізити на перерахування коштів та постійно оновлюються звіти про грошові потоки. Як повідомив голова Фонду, депутат обласної ради Юрій Романюк, буквально за добу небайдужі люди змобілізували різноманітної благодійної допомоги на загальну суму в 36 тисяч гривень. Окремий внесок у 20 тисяч здійснили працівники Івано-Франківської митниці. В телефонній розмові т. в. о. начальника відомства Володимир Середа розповів, що їхня допомога не є разовою. Щомісяця на потреби батальйону митники перераховуватимуть приблизно таку само суму, яка складатиметься з їхнього середньоденного заробітку, профспілкових внесків та коштів місцевого відділення Спілки ветеранів митної служби України. Окрім цього керівник повідомив, що, скориставшись правом безоплатної передачі благодійним організаціям нереалізованих через аукціони конфіскованих товарів, що перейшли у власність держави, через місцеве відділення Червоного Хреста передали матраци, постільну білизну, кухонний посуд та меблі для бійців батальйону Національної гвардії, що дислокується в обласному центрі.

До благодійної допомоги долучилися й представники громадського об’єднання «Наше місто», які за зібрані кошти місцевих меценатів придбали 25 бронежилетів, а священики Української православної церкви Київського патріархату привезли військовим гуманітарну допомогу на суму 75 тисяч гривень, які пожертвували їхні парафіяни.

Не чекаючи ні на кого, за ініціативи жінок, які працюють у головному управлінні Пенсійного фонду України в області, за зібрані гроші придбано і уже відправлено до Слов’янська п’ять бронежилетів німецького виробництва п’ятої категорії.

Слід зазначити, що, за окремими даними, в зоні АТО у батальйонах «Айдар», «Донбас» та «Донбас-2» уже несуть службу до ста добровольців із Прикарпаття. Володіючи інформацією про своїх земляків, кожен район області надає їм адресну допомогу. До прикладу, Калуський для придбання необхідного військового спорядження із районного бюджету виділив 104 тисячі гривень, місто Калуш надало — 45 тисяч.

Ніде правди діти, але до виправданих у даному випадку хитрощів вдаються і звичайні громадяни. На останній сесії обласної ради усіх приголомшила звістка про те, що на українсько-польському кордоні не пропустили дві фури з бронежилетами для українських військових. Тепер найсміливіші громадяни перевозять захисну броню з Євросоюзу на собі. Словом, на війні, як на війні — для того щоб захистити своїх бійців, сьогодні усі засоби добрі. І даремно ображаються бійці Прикарпатського батальйону, що свого часу їхні рідні, знайомі та журналісти, зокрема, зчинили галас, чи, як сказали окремі військові: «зганьбили їх на всю Україну, зробивши боягузами», і не випустили «голих та босих» за межі області. Для України треба жити, хлопці. На Прикарпатті і так мало не щодня ховають чергового Героя.