Діяльність самопроголошеної «Донецької народної республіки» завдає нищівного удару по місцевому бізнесу. Цей факт підтверджують зачинені двері магазинів і офісів. На ринках дедалі більше порожніх яток, торговельні центри втрачають орендарів, а деякі транснаціональні компанії, як, приміром, «МакДональдз», згорнули діяльність у Донецьку взагалі. Тепер на ресторанах цієї марки висять оголошення такого змісту: «З метою забезпечення безпеки співробітників та відвідувачів «МакДональдз» заклад не працює. Просимо вибачити за тимчасові незручності».

Міський голова Олександр Лук’янченко визнає: триває спад виробництва, і дедалі відчутніше, особливо в малому й середньому бізнесі: «У нас був запас близько 5 відсотків за доходами. Але, гадаю, за червень ми його «з’їмо». А далі, якщо така обстановка триватиме, то спад буде через нестабільність, через побоювання вести свій бізнес в умовах, коли приходять озброєні люди щось вимагати, забороняють вивозити вироблену продукцію тощо».

Очільник міста додав, що так звані декрети, що їх видає самопроголошена влада, негативно впливають на бізнес. «Видали указ заборонити вивозити продукти харчування. Але такі продукти, як пиво, сушки, які виробляють для частини Росії й Казахстану, морозиво, кондитерські вироби, — це не продукти першої необхідності. Потрібно продукцію реалізовувати й утримувати людей. Приміром, на Донецькому булочно-кондитерському комбінаті працює майже 1500 осіб», — зазначив О. Лук’янченко.

Заборону вивезення продуктів харчування важко пояснити економічними причинами — так само, як і інші дії представників «ДНР» на підприємствах. Як повідомлялося, минулого тижня озброєні бойовики скоїли напад на шахту «Комсомолець Донбасу» в Кіровському і забрали з собою директора та заступника директора. Від них вимагали... припинити відвантажувати вугілля за межі області. Куди «республіка» збирається подіти 4,5 мільйона тонн палива, що його видобуває шахта, сепаратисти не сказали. Зате наступного дня на мітингу представник «республіки» на прізвище Харитонов зауважив: мовляв, із нападом на шахту «погарячкували». А от провини за пограбування двох банкоматів, «заряджених» напередодні дня зарплати гірників, не визнав. «Гроші, швидше за все, не повернуться. Чому? Тому що це гроші не ваші. Це банківські гроші. Ви отримаєте свої гроші, але трохи пізніше. Ці гроші підуть родинам загиблих, тих, хто воює у Слов’янську».

Також минулого тижня в захопленій будівлі регіонального управління Національного банку України відбулася зустріч «прем’єр-міністра ДНР» Олександра Бородая з місцевими банкірами. За інформацією джерел, на телефонограму з пропозицією з’явитися на зустріч відгукнулися не всі фінансисти. Тим, хто на зустрічі побував, запропонували перереєструватися для роботи «на території ДНР» і сплатити за ліцензію. Законодавство застосовуватиметься російське, а валютою буде російський рубль, пообіцяв «прем’єр», повідомляють очевидці діалогу. Натомість банкірам пообіцяли безплатну охорону інкасаторських автомобілів. Про реакцію фінансистів нічого не відомо.

Тим часом в «уряді» ДНР подумали і вирішили скасувати обмеження на вивезення продуктів. «Ми відкриємо місто для вивезення продуктів. Раніше через панічні настрої здійснювалося масове вивезення продуктів, яке було нами зупинене. Але ми не врахували, що у нас величезна кількість виробників і баз-накопичувачів. І зараз ця ситуація, навпаки, заважає, тому що продукти по області вивозяться в ручному режимі», — так прокоментував «декрет» один із лідерів сепаратистів Андрій Пургін. Злощасна заборона діяла протягом п’яти днів і вже встигла викликати невдоволення місцевого бізнесу та працівників харчових підприємств.

ТИМ ЧАСОМ

Поблизу Донецького аеропорту знову стріляли у вівторок увечері. Путилівський шляхопровід, який веде до «повітряних воріт», перекрили. За інформацією міської ради, вогонь вели прихильники самопроголошеної «Донецької народної республіки», які очікували нападу з боку українських військових, тоді як нападу не було. У «ДНР» — своя версія подій: як повідомили в прес-центрі організації, сутичка виникла нібито після того, як два бронетранспортери української армії почали пересуватися містом. Сепаратисти не приховують, що відкрили вогонь.

На місці пригоди побувала оперативно-слідча група на чолі з начальником міського управління міліції Юрієм Сєднєвим. Повідомлень про потерпілих не надходило. Патрульні служби ДАІ тимчасово обмежили рух транспорту в районі.