Тристоронні консультації між представниками України, Російської Федерації і лідерами самопроголошених «Донецької народної республіки» та «Луганської народної республіки» завершилися в Донецьку в понеділок увечері. Результатом зустрічі стала домовленість про тимчасове взаємне припинення вогню до 10 ранку 27 червня.

«Радий, що такі консультації відбулися. Ніхто не ставив перед собою завдання розв’язати величезний комплекс проблем, який є. Сьогодні вирішене одне з головних питань — припинити військові дії з обох боків. Якщо обидві сторони дотримуватимуться цього, то, дай Бог, почнеться нормальний мирний процес», — сказав після завершення консультацій екс-президент України Леонід Кучма, який брав участь у зустрічі за дорученням Президента України Петра Порошенка.

«Прем’єр-міністр ДНР» Олександр Бородай висловив сподівання, що представники Російської Федерації та ОБСЄ організують моніторинг за дотриманням режиму припинення бойових дій. «Ми сподіваємося, що за час припинення вогню з обох сторін ми зможемо домовитися і розпочати консультації із ведення переговорів із мирного врегулювання конфлікту», — заявив лідер сепаратистів.

Представник голови 

ОБСЄ Хайді Тальявіні підкреслила, що організація підтримує ініціативи, які ведуть до мирного врегулювання ситуації на сході України. «ОБСЄ готова сприяти цьому процесу, але для цього потрібна одна умова — щоб була надійно забезпечена безпека моніторингу», —пояснила представник. Адже протягом останнього місяця на Донбасі були викрадені й досі не звільнені спостерігачі двох груп ОБСЄ.

Участь у консультаціях також узяли народний депутат України Нестор Шуфрич та політик Віктор Медведчук. Щоправда, їхній статус не до кінця зрозумілий. Як пояснив Надзвичайний і Повноважний Посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов, політики були присутні на зустрічі, оскільки раніше «здійснювали посередницьку місію». «Ми очікуємо, що позиція Донецька й Луганська буде додатково пророблена. І вони заявлять нам про свою готовність продовжити консультації, щоб вирішити дві проблеми. Перша — досягнення стійкого перемир’я, непоновлення вогню. І друга — запуск інклюзивного переговорного процесу», — сказав дипломат.

На запитання російських та іноземних журналістів учасники зустрічі не стали відповідати. Українську пресу на брифінг у будівлі захопленої облдержадміністрації не пустили. На порозі будівлі із плакатами очікували кілька десятків проросійських активістів, які вигукували образи на адресу Леоніда Кучми і заходилися бити автомобіль, на якому виїжджав екс-президент.

Донецька область.