Сьогодні є сенс більше говорити не про події двадцятидворічної давнини, а про численні проекти, які реалізуються на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС.

Вони всі — унікальні, які ніхто в світі не реалізовував. Від того, коли вони будуть завершені, залежить перехід і завершення етапу зняття з експлуатації енергоблоків станції, а також перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Це той час, коли всі ми, громадяни України, весь світ заспокоїться, — ЧАЕС не є більше потенційно небезпечною.

Такою була позиція заступника міністра МНС Володимира Холоші, генерального директора ЧАЕС Ігоря Грамоткіна, його заступників Олександра Новікова та Олександра Скрипова, керівника управління проектом Плану здійснення заходів Лоріна Додда, яку вони висловлювали під час недавньої зустрічі з журналістами в Національному музеї «Чорнобиль».

Вони запевняли: на станції тривають роботи згідно з планами і графіками, нема проблем з фінансуванням міжнародним співтовариством спорудження нового безпечного укриття — конфайнмента. Проте є проблеми із власним фінансуванням процесів зняття енергоблоків з експлуатації. А міський голова Славутича Володимир Удовиченко наголошував на недостатньому фінансуванні соціального захисту працівників станції — мешканців міста, а також недостатньому медичному обслуговуванні їх тощо.

І все ж загальний висновок цієї спільної акції музею «Чорнобиль» та ДСП «Чорнобильська АЕС», названої «Чорнобиль: сьогодення та майбуття», в ході якої відчувались оптимізм і впевненість у власних силах: на станції працює кваліфікована команда управлінців, зберігається колектив професіоналів, здатних виконувати будь-які завдання. Їм потрібне лише: належне фінансування власних робіт і невтручання в хід справ необізнаних з ними деяких столичних керманичів.