Іван Іванович Сиворакша зустрів війну 15-літнім юнаком. Спочатку партизанив, потім воював у піхоті, виконував найскладніші завдання в розвідці, був п’ять разів поранений і тричі контужений. Визволяв Україну, Румунію, Угорщину, Чехословаччину, брав Берлін. Більшість своїх нагород одержав, коли йому не було й двадцяти: ордени Вітчизняної війни І ступеня, Червоної Зірки, Слави ІІІ ступеня. Має чотири медалі «За відвагу» й інші нагороди.
Незважаючи на юний вік, до 1941-го хлопець устиг пережити чимало випробувань: голод 1933 року, смерть трьох братів і сестер, розкуркулювання й арешт батька. Він вирізнявся витримкою й сміливістю, від початку війни брав участь у партизанському русі. В 1943-му разом з товаришем допоміг утекти з концтабору радянським льотчикам.
Восени того само року Іван у складі 55-го гвардійського стрілецького полку 20-ї гвардійської стрілецької дивізії пішов у перший бій. І через кілька днів був поранений: поруч упав снаряд, п’ять осколків потрапили в бійця.
Після третього поранення Іван Сиворакша повернувся у свою частину, потім його зарахували в підрозділ розвідників.
...У 1944 році в складі розвідгрупи він три доби діяв у тилу ворога. Бійці влаштували засідку на дорозі й захопили штабну машину з генералом вермахту — його разом з цінними документами розвідники доправили в штаб.
У боях за визволення Угорщини в районі озера Балатон Іван взяв у полон ворожого коректувальника. При поверненні група потрапила в засідку. Молодий розвідник залишився один прикривати відхід товаришів, дав можливість доставити цінного полоненого в штаб. Пораненого й контуженого українця винесли з поля бою під покривом ночі побратими.
Після чергової контузії він став втрачати слух і був переведений командиром артилерійського розрахунку. Брав участь у війні з Японією. А взяти участь у Параді Перемоги завадив... зріст.
— Мені не довелося пройти по Красній площі. Зріст усього 1 метр 55 сантиметрів. Але бути присутнім на урочистостях з нагоди Перемоги довелось, — згадує ветеран. — Нас тоді переповняли почуття гордості й радості. Ми перемогли!
 
Дніпропетровська область.
На знімку: до Дня Перемоги ветеран одержав від ОДА 50 тисяч гривень.
Фото прес-служби ОДА.