На Донеччині почастішали факти тиску на журналістів і незалежні ЗМІ з боку терористичної організації «Донецька народна республіка». Через викрадення працівників та погрози з боку озброєних бойовиків низка медіа призупинила вихід або перевела співробітників на дистанційну роботу. На роботу до Києва перевела більшість персоналу телекомпанія «Донбас». Це сталося до того, як у четвер до офісу компанії прийшли автоматники у камуфляжі й заявили, що «закривають канал». Крім того, непрохані гості заволоділи автомобілем «Форд», який належить ТРК «Україна». Міліція відкрила кримінальне провадження за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Одну добу провів у полоні прихильників самопроголошеної «ДНР» кореспондент інтернет-видання «Ура-Інформ.Донбас» Олександр Перемот. Його затримали під час зйомки фоторепортажу біля захопленої будівлі міської прокуратури. Як пояснили сепаратисти, підставою для затримання стало те, що у журналіста не було акредитації в «республіці». До слова, отримати таку акредитацію не можуть працівники загальноукраїнських медіа та більшості місцевих — на тій підставі, що вони «неправильно» висвітлюють діяльність «ДНР».

«Дедалі частіше на Донеччині журналісти потрапляють до розряду «стратегічних об’єктів». Учора — Нацбанк, Держказначейство, прокуратура, сьогодні — журналісти», — констатують в обласній спілці журналістів. Жорстокість поводження із працівниками медіа терористи виправдовують умовами війни. «Вони — такі самі солдати, як і Нацгвардія, тільки інформаційні. Отже, отримають таку саму кулю, як стрілець, снайпер, наводчик і решта», — така погроза міститься на сторінці «Русской православной армии» в соціальній мережі. Представники саме цієї організації кілька разів затримували працівників медіа. Зокрема, десять годин провели не з власної волі за межами редакції головний редактор газети «Вечерняя Макеевка» Марія Семенова і директор поліграфічного підприємства «Пресса Макеевки» Лариса Бутова, яких забрали з робочого місця озброєні люди — начебто для «розмови з командиром».

Раніше за таким само сценарієм два тижні тому відбувалася «розмова» з головними редакторами обласної газети «Донбасс» та міської «Вечерний Донецк». Після чого видання призупинили свій вихід, і лише днями «Донбасс» знову почав надходити читачам. А от «Вечірка» залишається лише онлайн. Через бойові дії і погрози припинили випуск місцеві газети Слов’янська, Краматорська, Тореза. Три тижні не виходять новини на місцевому телеканалі «Юніон». Натомість на каналі обласної державної телерадіокомпанії, захопленому сепаратистами, з ранку до вечора транслюють програми за участі лідерів «ДНР» та продукцію російського телебачення.

Не лише журналістів схиляють до співпраці з терористами. У четвер невідомі озброєні люди прийшли до обласного дитячо-молодіжного центру і зажадали від колективу... підпорядкуватися «республіці». В разі відмови погрожували змінити керівника. «Вилучили фінансові документи, на вхідних дверях змінили замок, будівлю опечатали», — розповіла начальник управління у справах сім’ї і молоді обласної держадміністрації Лілія Золкіна.

Співробітники центру змогли забрати особисті речі, однак урятувати обладнання та інше майно закладу не вдалося. Тепер обласна влада виділила приміщення під тимчасове розташування співробітників. Не виключено, що будівля центру «сподобалася» бойовикам через зручне розташування поруч із захопленою будівлею ОДА.