З таким наміром першого березня з острова Гранд Канарія (порт Моган) стартував океанський весловий човен «Севлюш». В екіпажі двоє — британець Саймон Халк (Sіmon Chalk) і уродженець села Онок Виноградівського району, який нині живе у сибірському Красноярську, — Семен Деяк.
Міжнародний проект називається просто: «2 Семени — 2 Sіmons — на весловому човні через Атлантичний океан». Екіпаж розраховує перетнути Атлантику за 45 діб і фінішувати на острові Барбадос. Довжина маршруту — 2800 морських миль. Про це повідомив у Facebook директор Федерації вітрильного спорту РФ Оскар Конюхов — син відомого мандрівника Федора Конюхова.
Човен «Севлюш» — 27-футовий болід, обладнаний двома каютами, має два гребні місця і необхідне спорядження для автономного походу в умовах відкритого океану.
Севлюш — стара назва міста Виноградова, від якого до Онока, де Семен Деяк провів дитинство і юність, з двадцять хвилин на велосипеді.
Здійснити перехід через океан на весловому човні Семен вирішив в грудні 2013-го в Чилі, в порту Конкон, де він спостерігав за стартом тихоокеанського переходу Федора Конюхова на весловому човні «Тургояк».
«Ми не збираємося досягати рекордів, — каже С. Деяк. — Хочемо пропливти якнайшвидше, виходячи з наших можливостей і погодних умов. Мій найбільший досвід перебування в океані — майже тридцять діб переходу на яхті з Нової Зеландії на Фолклендські острови. Але одна справа — яхта і зовсім інша — восьмиметровий весловий човен».
Закарпатська область.