За оперативними даними Національної енергогенеруючої компанії «Енергоатом», яка є оператором усіх українських АЕС, у жовтні цього року атомні станції виробили 7 млрд. 493 млн. кВт.год. електроенергії, перевиконавши планове завдання на 1,6%. Частка АЕС у загальному енерговиробництві України становила 45,8%. У січні-жовтні 2007-го АЕС виробили 77 млрд. 521 млн. кВт.год., що становить 101,7% від планового завдання і більше на 2 млрд. 520 млн. кВт.год. порівняно з аналогічним періодом минулого року. У компанії сподіваються, що рік також закінчиться з перевиконанням. «З урахуванням того, що ми вже маємо значне перевиконання, ми сподіваємося, що до кінця року воно становитиме 2 млрд. кВт.год. електроенергії. Маючи план — 90,5 млрд. кВт.год., ми сподіваємося отримати 92,5 млрд. кВт.год.», — повідомив виконавчий директор з виробництва НАЕК «Енергоатом» Віктор Стовбун.

Збільшенню виробництва електроенергії на АЕС сприяють зростання коефіцієнта використання встановленої потужності (КВВП) та зменшення кількості порушень, а отже, простоїв блоків. У жовтні цього року КВВП становив 72,5%, а за січень-жовтень він дорівнює 76,7%, що на 2,4% більше від показника 2006-го року. З початку року на АЕС зафіксовано 20 порушень, тоді як у січні-жовтні 2006-го цей показник дорівнював 26-ти.

Крім зростання обсягу виробленої електроенергії, керівництво «Енергоатому» високо оцінює результати роботи і на інших напрямах: «Нинішнього року введено в дію другий гідроагрегат Ташлицької ГАЕС, вперше налагоджено реалізацію з випередженням встановленого графіка заходів «Концепції підвищення безпеки діючих енергоблоків АЕС», розроблено деталізовані план-графіки і повністю забезпечено фінансування робіт з підготовки пілотних енергоблоків до продовження терміну експлуатації, виконано значний обсяг заходів з підготовки до спорудження нових потужностей на Хмельницькій АЕС», — сказав Андрій Деркач на святкуванні 11-річчя компанії, яке відбулося в жовтні.

Цього року стався важливий крок в напрямі диверсифікації джерел постачання палива для АЕС. Чергове обстеження наприкінці жовтня шести тепловиділяючих збірок (ТВЗ) виробництва компанії «Westіnghousе», які було встановлено в активній зоні третього енергоблоку ЮУАЕС, показало, що вони можуть ефективно експлуатуватися. Отже, у 2009 році набуде чинності другий етап проекту, відповідно до якого США поставить на Южно-Українську АЕС ще 42 паливні збірки. За словами члена інспекції, представника Тихоокеанської Північно-західної національної лабораторії Роберта Моффітта, після закінчення інспекції підписано контракт з компанією «Westіnghouse» на виготовлення ТВЗ. Зі свого боку, НАЕК «Енергоатом» уклала договір на закупівлю низькозбагаченого урану для цих збірок. Аналіз безпеки перевантажень візьме на себе Центр проектування активних зон. Нагадаємо, що проект був під загрозою через зміну умов фінансування зі сторони США, але «Енергоатом» та Україна показали бажання реалізувати його до кінця.

Соціальна політика «Енергоатому» — чинник, що впливає на добробут не тільки колективів АЕС, а цілих міст. Виконавчий директор НАЕК «Енергоатом» з кадрів, праці та соціальних питань Тетяна Алексєєва повідомила, що фінансування витрат на соціальний розвиток у ІІІ кварталі становило 56,78 млн. грн. (з початку року — 173,2 млн. грн.). Ці кошти було спрямовано на утримання об’єктів ЖКГ у містах-супутниках АЕС, спорудження житла для атомників, медичне страхування працівників НАЕК, їх оздоровлення у санаторно-курортних закладах, проведення культурно-просвітницьких, фізкультурних та оздоровчих заходів, роботу з громадськістю та інше.