Закликають дорослих лікарі-наркологи і соціальні працівники. Тільки так можна помітити та вчасно попередити розвиток наркотичної залежності у неповнолітньої дитини, та й у дорослого.

Потрапляння в залежність від наркотичних речовин має кілька стадій. Вперше дитина пробує наркотик найчастіше через цікавість. Або в компанії, щоб бути «як усі».

Наркотик викликає ейфорію. І в дебютанта з’являється бажання відчути це ще раз. Згодом воно перетворюється на постійне. А «ейфорична» дія наркотику поступово зменшується. Фізична залежність виникає після того, як хімічні речовини, що входять до складу наркотику, включаються в обмін речовин. Якщо вживання наркотичної речовини припинено, може настати абстинентний синдром («ломка»). Його фізіологічні прояви, зазвичай, не пов’язані із загрозою для життя, хоча й спричинюють значний дискомфорт.

Спостерігайте за поведінкою вашої дитини! Наявність слідів уколів на руках, ногах, під пахвою — очевидна ознака вживання наркотиків. Але не всі наркотики —ін’єкційні. Деякі з них курять, п’ють. Наркотичний вплив мають і медичні препарати — трамадол, імован, сонат тощо.

У людини, яка вживає наркотичні речовини, можливі різкі безпричинні перепади настрою: від безтурботної веселості до цілковитої апатії. Зміна ритму сну. Дитина протягом дня може бути сонлива, повільна, а увечері, прийшовши з вулиці, — виявляти активність. Може всю ніч не спати.

Зверніть увагу на колір шкіри дитини і її зіниць. У дітей, що регулярно курять коноплю, на щоках, ближче до носа, зазвичай, з’являється рожевий «метелик». Під час уживання наркотиків зіниці або надто розширені, або надто звужені. Як правило — під наркотичним впливом швидкість реакції зіниці на світло істотно уповільнена.

Поцікавтеся, що робить дитина, коли залишається без нагляду дорослих. Коли батьків немає вдома, діти можуть зібрати компанію і самі готувати наркотики на кухні. Про це може свідчити запах ацетону, оцтового ангідриду, есенції, розчинника. А також закопчений скляний посуд, обпалені ложка, миска.

Будьте уважні до своїх дітей, до їхньої поведінки та способу життя!

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.