У цьому намагалися переконати тернопільських журналістів медики. Вони запросили їх на «круглий стіл» до обласного онкологічного диспансеру, щоб поділитися своєю тривогою стосовно зростання захворюваності на рак молочної залози. Хвороба молодшає і стає дедалі агресивнішою. Якщо раніше вона уражала жінок після 45-ти, то тепер і в 30 років це не рідкість. Здебільшого по допомогу до медиків звертаються при запущених формах хвороби, а це означає тривале, не завжди ефективне і дуже дороге лікування.

А коли рак «молодий», то лікарі дають майже стовідсоткову гарантію його виліковування. Ось чому так важливо виявити рак молочної залози на доклінічній стадії. І хоча є спеціальні програми, хоча бригади медиків регулярно виїжджають у села для обстежень, але жінки мають передусім самі подбати про себе. На жаль, ми недбало ставимося до свого здоров’я. Що казати, коли 30—40 хворих на рак молочної залози щороку взагалі відмовляються від лікування, чимало шукають порятунку у знахарів, екстрасенсів. Колись регулярними були профогляди. Але нині за високого рівня безробіття ними охоплена незначна частина мешканців області.

Дуже важлива психологічна реабілітація після операції з видалення груді. На жаль, на Тернопільщині досі немає асоціацій, громадських організацій, де жінки, які перенесли це, могли б об’єднатися, щоб підтримати одна одну, допомогти.

Тернопільська область.