Афоризми не можна сприймати буквально. Але лаконічні фрази багатьох російських класиків — і не тільки сучасних — про історію великої й духовної країни актуальні як ніколи. З ними важко не погодитися. Тому що історія й нинішньої Росії — це й «неправда», і «несправедливість», і «кримінальна справа», і «суцільна панахида», і «криваві аргументи» з «духовними скрепами»... Імперська держава ніколи не давала жити по-людськи, ніколи не поважала гідність жодного народу, а своєму  завжди нав’язувала «божу» істину — тобто маніпулювала свідомістю — умерти за царя й батьківщину! Із приходом цієї весни патріоти Росії пожвавішали. Цьому передували, на жаль, нерадісні події, останні з них: убивство найпомітнішого опозиціонера Бориса Нємцова й ув’язнення в московському СІЗО української льотчиці Надії Савченко. На антивоєнні марші пам’яті застреленого біля Кремля політика (який готував доповідь із фактами і документами про присутність російських військових в Україні) першого березня вийшли в багатьох містах Росії сотні тисяч активістів. Вони засудили політичний терор і виявили обурення владою, що розпалює ненависть і сіє смерть. «У Нємцова не виходило об’єднати людей живим, але своєю загибеллю він зробив щось Велике. Надія, що майже вмерла, знову ожила», «Щось зламалося в людях. Ні. Щось ожило», — пишуть російські журналісти. Учасники процесії йшли із плакатами: «Чотири зрадницькі кулі, випущені в Нємцова, це кулі в Росію», «Свободу Савченко», «За свободу України», «За свободу Росії», «Убивця — у Кремлі», «Я вже не боюся»... Росіє, БОРИСя!

Олексій СУХОВЕРХОВ (Москва, письменник і журналіст):
 — Призов 2015 або мобілізація в Росії. Молодий росіянин, ти цього року йдеш не рік послужити старослуживим в армії. Поздоровляю тебе, комп’ютерний герою, ти, найімовірніше, потрапиш на справжню війну. А як же ти думав? Ти ж хотів Крим? Ти ж проти Америки і Європи? Твій великий полководець Путін от-от призве тебе вмирати за ці ідеї. Настав час платити по рахунках. Ти сумнівався? В Україні йде на повний хід мобілізація, а в Росії недоумки, готові воювати за гроші, закінчуються. Тому вже цією весною або в крайньому разі восени ти підеш умирати за батьківщину зовсім беплатно. До речі, і  старші не залишаться без діла. У запасі? Саме такі й знадобляться. Від 18-літніх молодиків користі однаково не буде, так, гарматне м’ясо. Більшість із них уб’ють у першому ж бою. Так що можете, росіяни-співвітчизники, згортати свій бізнес. Не турбуватися про роботу. Кредити там усілякі, іпотека — нічого, дружина з дітьми віддадуть. А ваш час прийшов — умирати за Путіна і його кремлівських друзів. Треба ж їх рятувати від Гааги, правда?
Не вірите, що призвуть? Думаєте, обійдеться, мине війна стороною? Ось найпростіші розрахунки, чому це обов’язково буде. Шановні співвітчизники, які побачили в себе під вікнами комплекси С-300, «Екандери» й іншу бойову техніку! Пам’ятаєте, що сказав нам президент? Як справжній «офіцер» він запропонував армії вести бойові дії таким от порядком: «Нехай спробує хтось стріляти у своїх людей, за якими ми стоятимемо. Не попереду, а позаду. Нехай вони спробують стріляти в жінок і дітей». Якщо раніше таким живим щитом були жителі Криму, то тепер цей щит — ви. Поздоровляю. Володимиру Володимировичу можете не дякувати.
А якщо серйозно, то тримайтеся подалі від російської армії і її техніки. НАТО, звичайно, має високоточну зброю, на відміну від Пуйла, але чого на світі не буває...
Як таке могло статися з нашою країною? Чому раптом людина, яка пропрацювала в радянській розвідці в Німеччині якийсь час, тобто у Європі, раптом прийшовши до влади, городить повну історичну нісенітницю: то пропонує нам геополітичні ідеї часів рейху, то взагалі скочується до похмурого середньовіччя й хрестових походів на якусь Корсунь...
У країні фашизм! У центрі Москви вбито чотирма пострілами в упор опозиційного політика Бориса Нємцова. Питання на рівні задачки першого класу: яке прізвище найбільш зацікавленої особи в убивстві політика, який працює над доповіддю «Путін і війна»?..
У цю нелегку хвилину громадянам України як ніколи важливо згуртуватися й, незважаючи на перемир’я, готуватися захищати всім разом свою Батьківщину від агресора. Ідеологічна війна триває. Але я певен, що у ворога України немає шансів.
ЩЕ НІКОЛИ В ІСТОРІЇ ТОТАЛІТАРНИЙ РЕЖИМ НЕ ЗДОБУВАВ ПЕРЕМОГУ У ВІЙНІ ПРОТИ СВОБОДИ Й ДЕМОКРАТІЇ. Тримаєтеся, брати, і перемагайте! Слава Україні, що встала на шляху фашизму до Європи. І вічна пам’ять героям, що віддали своє життя за свободу й незалежність.
Олександра ДАЛЬОКА-СЕВРЮКОВА (Москва, домогосподарка з вищою освітою):
— За два дні в зоні АТО вбито понад 500 російських солдатів, заявив радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкиряк. МАТЕРІ, ДРУЖИНИ Й СЕСТРИ РОСІЇ! Заради чого ви продаєте своїх синів, чоловіків, братів і онуків? Тільки ВИ, ЖІНКИ РОСІЇ, можете захистити їх... Невже амбіції нинішньої влади, що втягли народ Росії в братовбивчу війну, дорожчі за життя ваших рідних, близьких... Адже ваші чоловіки — не честь і совість російського народу, а ганьба й сором його! Який жах... моя Батьківщина, «завдяки» зусиллям влади, стала країною-вбивцею!!! Увесь світ приголомшений жорстокістю, агресією й тиранією режиму російської влади! Увесь світ молиться... а Росія захоплює, карає й убиває...!!! Під прикриттям перемир’я триває війна і продовжуються наступальні дії бойовиків, спочатку Дебальцеве, а тепер далі й більше, тільки от не витримує жодної критики те, що під час перемир’я солдати української армії гинуть!!! Яке ж це перемир’я... адже воно зрошується кров’ю..? Де ж ваші гарантії, пан Путін..? Ваш авторитет ви підриваєте самі... Вибору в народу Росії давно вже немає... Найбагатша країна з її злиденним народом... абсурд, який може бути тільки в Росії, так ми самі «плодимо» злодіїв і корупціонерів...!!! ЩО БІЛЬША БАЙДУЖІСТЬ НАРОДУ, ТО БІЛЬШЕ РОЗБЕЩЕНА ВЛАДА!!! А щоб народу Росії було не занадто заздрісно, треба зробити так, щоб вибору не було в усього світу, Крим метод практичного випробування!!! Той, хто у чужому оці порошинку бачить, завжди у своєму пенька не помічає!!! Щоб виправдати свою агресію й віроломство... російська влада намагається для народу Росії знайти ворога й — зауважте! — ворога найбільш гідного, щоб обґрунтувати витрати на війну, обман, грабіж, бандитизм і злодійство...! Це ті параметри, які руйнують будь-яку державу. І цей біль за Росію й братню Україну мене зобов’язує говорити правду. Прошу всіх, будьте об’єктивними й дивіться правді в очі! Давайте перестанемо вбивати один одного.... И не будемо, росіяни, лізти в «хату» брата зі своїми правами й законами... Якщо ми прагнемо розвитку й багатства своїй країні. А лицемірство й неправда — це шлях у нікуди. Тому, народ Росії, зупинися й дай народу України самому вирішувати свою долю...! Нехай буде мир і братерство!
Денис ХОРОШУН (Челябінськ, сценарист):
— Декілька разів сідав викласти свої думки на тему «крымнашей» і «путинвсехпереигралов». Плутанина в голові. Така ж, як і в суспільстві. Шанована мною колись людина, бізнесмен, який бачив світ, заявляє: «Правильно там наші добровольці хохлів місять! Тому що Україна то під поляками, то тепер під американцями!» А зовсім незнайомий мені мужичок на вулиці ремствує: «Докотилися. Напали на братів, немов співучасником убивства себе почуваєш...» Плутанина в російському суспільстві й тотальна брехня. Співвітчизники начебто навмисно переконують себе в правдивості телемарення про «звірства хунти», щоб навіть у страшному сні не потрапити в один список із «пятиколонниками», яких переслідують і часто  вбивають. Чи підключення мозку до матриці із всеросійською шизофренією в 86% добровільне? Я вже не можу відповісти навіть для себе.
Мінара ШУКЮРОВА (Пушкіно, банківський працівник): 
— Уже осточортіло доводити всім і вся свою правду. Правду, яка має місце бути й повинна бути замість того фарсу, який цілодобово крутять по федеральних каналах Росії. Росіяни здебільшого не хочуть сприймати реальність, їм легше й простіше вірити Кисельовим-Соловйовим і ненавидіти братній народ. Левада-Центр, звичайно, сильно накручує відсотки у своїх опитуваннях. Але щодо України, на жаль, 80 відсотків росіян вважає, що у вашій країні до влади  прийшли фашисти в результаті антидержавного перевороту. Вони вірять, що малайзійський боїнг збили «укропи», хлопчика розп’яли вони ж, обстрілює мирних громадян і підриває будинки теж «фашистська хунта». Тв-зомбування в нашій країні йде «на ура». У мене багато друзів і родичів в Україні. Багато хто з них були учасниками Майдану, я й сама цілодобово не відходила від інтернету під час усіх цих подій: читала, дивилася, плакала.
Соромно, дуже соромно за те, що робить російський уряд в Україні, ще більше соромно — за росіян, які підтримують цю збройну інтервенцію. На жаль, розсудливих співвітчизників занадто мало для того, щоб щось змінити й зупинити цю безглузду й нещадну окупацію. І поки в людей буде маргарин замість мізків, доки вони не навчаться думати, аналізувати, світле майбутнє на нас, на жаль, не чекає.
Владислав ЮСУПОВ (Москва, блоггер):
— До мене звернулася мама загиблого призовника. І знову — місце загибелі Алтай, місцева військова частина. І знову юний житель Уралу «неправильно оцінив життєву обстановку». Загалом, хлопець, за версією слідства, повісився на ремені. Ситуація майже на 100% повторює ту, що відбулася з уродженцем Челябінська — Михайлом Сєряковим. Коли ми проводили власне розслідування загибелі Михайла, який незадовго до своєї загибелі встиг повідомити, що вони вантажать зброю ночами й передають її невідомим особам, раптово стали «пропадати» і гинути «від нещасного випадку» свідки й особи, за нашою версією, причетні до загибелі призовника. Здається мені, Урал може й «психанути» рано чи пізно. Між іншим, зовсім забув поздоровити українців. Весна таки прийшла. І ви все ж живі. І ви з голоду не опухли, не спилися, лісу й меблі на дрова не перевели... коротше кажучи, ніяка гидота, яку вам шанувальники Путіна пророкували, не трапилася. І якщо витримали, значить ще одним важливим козирем у Кремля стало менше. Захоплююся тобою, Україно.


Підготувала Наталя ЯРЕМЕНКО.

Марш пам’яті Бориса Нємцова в Санкт-Петербурзі.


Фото  Олексія СЕРГЄЄВА.