Вищий адміністративний суд відмовив блоку «Наша Україна — Народна самооборона» у задоволенні клопотання про дозвіл офіційної публікації результатів виборів до Верховної Ради. Суд мотивував своє рішення неможливістю поновлення прав та інтересів позивачів у разі, якщо зараз буде задоволене клопотання, а після — сам позов щодо встановлення результатів виборів. Представник блоку «НУ-НС» Роман Зварич, коментуючи це рішення ВАСУ, нагадав про норму Конституції, відповідно до якої перша сесія Верховної Ради має відкритися через тридцять днів після офіційного оголошення результатів виборів. «У законі про вибори цієї конституційної норми не відтворено, натомість йдеться про встановлення результатів виборів, а також про офіційне оприлюднення в газетах «Урядовий кур’єр» та «Голос України», — сказав Р. Зварич. Водночас він наголосив, що незалежно від офіційного опублікування, що його заборонив суд, офіційне оголошення результатів виборів вже відбулося, а тому «не пізніше 15 листопада Верховна Рада VІ скликання має почати працювати».

Характеризуючи позов, який подали до ВАСУ представники СПУ, КПУ, ПСПУ та Партії вільних демократів, Р. Зварич зазначив, що «значна частина позовної заяви оскаржує такі «факти», які, відповідно до Закону «Про вибори народних депутатів», є підсудними іншому суду, зокрема київському окружному, і можуть бути оскаржені лише до виборів». В іншому випадку фактично створюється ситуація «подвійного оскарження». Окрім того, Р. Зварич наголосив, що в позові до ЦВК також є частина, яка стосується так званих «даних» чи «інформації», що колись надійшла до Центрвиборчкому від виконуючого обов’язки міністра внутрішніх справ Корнієнка з прізвищами та іншими даними трьох з половиною мільйонів громадян, котрі, за свідченням МВС, перебували за межами нашої країни, а тому не мали права голосувати. У зв’язку з цим Р. Зварич нагадав, що цей «злочин представників МВС був оскаржений у відповідних судових інстанціях, за ініціативою «Нашої України» та БЮТ, задовго до голосування, як це вимагає закон про вибори народних депутатів» та що «за цим позовом судом було винесене остаточне рішення, за яким ЦВК була зобов’язана повернути цей лист і ці дані до МВС і не мала права взагалі їх використовувати». Таким чином, у даному випадку посадові особи вийшли далеко за межі своїх повноважень та грубо порушили конституційні права і свободи наших громадян, як це зазначено в 32 статті Конституції.

***

Представник Компартії у Вищому адміністративному суді Олександр Івченко не виключає, що соціалісти можуть ще опинитися в парламенті 6-го скликання, повідомляє прес-служба Соцпартії. За словами Івченка, якщо суд задовольнить позов соціалістів, що стосується порушень в діяльності ЦВК, неправомірного використання бюлетенів, неправильного підрахунку голосів, то в СПУ з’явиться можливість довести, що партія подолала 3-відсотковий бар’єр, і пройти до парламенту. «Безумовно, рішення суду здатне змінити розклад політичних сил у Верховній Раді», — сказав представник КПУ.

***

Представник Соцпартії у Вищому адміністративному суді Валерій Кочетов заявив про те, що на нього чинили тиск представники БЮТ, повідомила прес-служба СПУ. «Мені особисто на мобільний телефон подзвонила людина, що назвалася Андрієм Портновим (представник БЮТ), і сказала, що якщо я вийду із судового процесу, то зі мною не станеться серцевого нападу і моя машина не постраждає», — розповів він. В. Кочетов також повідомив, що ця розмова записана на плівку і може служити доказом того, що політичні опоненти Соцпартії намагаються припинити судовий процес про фальсифікацію підсумків виборів. «Я звертаюся до БЮТ і особисто до Юлії Тимошенко, щоб заявити про те, що я не відійду від цієї справи, і в разі ухвалення ВАСУ рішення не на користь СПУ ми залишаємо за собою право звернутися до Верховного Суду і до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі», — заявив В. Кочетов.

Водночас представник БЮТ Андрій Портнов у коментарі «Українській правді» категорично відкинув звинувачення з боку СПУ і сказав, що «взагалі не знає, хто такий Кочетов, ніколи його не бачив і не спілкувався з ним». «Я вимагаю, щоб цей запис був оприлюднений, а якщо такого запису немає, то потрібно не в Європейському суді права відстоювати, а написати явку з повинною до психіатричної лікарні», — зазначив бютівець.

***

Кандидат в депутати від «Нашої України—Народної самооборони» Юрій Єхануров вважає, що БЮТ і «НУ-НС» мають вступити в переговорний процес із Партією регіонів і Блоком Литвина. Про це, за повідомленням агентства «Українські новини», він сказав під час прес-конференції в Дніпропетровську. «Якщо ми замкнемося тільки в своїх політичних силах і не чутимемо наших колег по парламенту, то, фактично, вибори результатів не принесли, і розкол країни триває. Треба почути один одного», — зазначив Ю. Єхануров. Окрім того, він наголошує на необхідності уточнення коаліційної угоди між БЮТ і «НУ-НС». Зокрема, Ю. Єхануров вимагає, щоб при створенні демократичної коаліції блоки «НУ-НС» і БЮТ погодили позиції стосовно скасування мораторію на продаж землі, прийняття нового закону про акціонерні товариства, зміни законодавства про державні закупівлі, внесення змін до закону про Кабінет Міністрів, повернення втрачених внесків в Ощадбанку СРСР протягом двох років, строків реформування Збройних Сил.

Ю. Єхануров заявив про готовність залишити лави «Нашої України», якщо «НУ-НС» не підтримає його пропозиції.

***

Учора за участі Прем’єр-міністра Віктора Януковича відбулися перші збори кандидатів у народні депутати від Партії регіонів. За повідомленням представника цієї політичної сили Ганни Герман, учасники зборів обговорили законопроекти, які Партія регіонів вважає першочерговими. Зокрема, найважливіший з них — законопроект про прирівнювання заробітної плати депутатів до середньої зарплати в промисловості, а також законопроекти стосовно проведення земельної та політичної реформ, пакет соціальних законопроектів. Окрім того, за словами Г. Герман, під час зборів обговорювалися «лінія поведінки та плани Партії регіонів після оприлюднення офіційних результатів виборів».