При слові «музей» у більшості людей виникають асоціації з картинними галереями та історичними експонатами. Однак останнім часом дедалі популярнішими стають музеї з дивними і незвичайними колекціями.
Музей брехні (Кюриц, Німеччина). Тоді як інші музеї пишаються зібраннями оригінальних раритетів, тут — лише підробки. Та й підробками їх назвати важко, адже оригіналів цих речей просто не існує! Серед експонатів — накладні вуса Гітлера, відрізане вухо художника Ван Гога, паперовий літачок, яким у дитинстві грався німецький канцлер Віллі Брандт, радіо з затонулого «Титаніка»... А засновники музею називають себе славетними нащадками барона Мюнхгаузена!
Музей алхіміків і магів (Прага, Чехія) (на знімку). Розташований загадковий музей у будинку «У осла в колисці», у якому в XVІІ столітті проживав відомий алхімік Едвард Келлі. Відвідувачі можуть дізнатися про видатних магів, науку алхімію, подивитися експонати і потрапити в таємничий магічний кабінет самого Едварда, де збереглись його книги та предмети для досліджень. Одне слово, є нагода поринути в атмосферу загадковості, здійснивши подорож у часі.
Музей мумій (Гуанахуато, Мексика). Один з найстрашніших у світі музеїв був заснований після того, як влада Гуанахуато вирішила розкопати старе кладовище, звільнивши місце для нових поховань. Але замість кісток робочі знайшли в могилах близько 100 муміфікованих тіл. Серед них — багато маленьких дітей та вагітні жінки, які були поховані під час епідемії холери. Спотворені обличчя деяких мумій свідчать про те, що вони були закопані заживо.
Музей прибульців (Портленд, Америка). У своєрідному науковому центрі зібрані різноманітні докази зустрічей неземних створінь з жителями нашої планети. Серед експонатів: плівки аматорських фотографій, копії урядових документів про прибульців, прилади з літаючих тарілок і навіть колби із заспиртованими тілами іншопланетян. До речі, схожий заклад під назвою «Музей космонавтики і уфології» є в Україні у місті Харкові.
Підготувала Сюзанна КІРІНА.
Фото з сайту www.jeetrium.com.