Комітет з питань правової політики визнав таким, що не суперечить положенням Конституції України, проект закону про внесення змін до статті 86 Господарського кодексу України щодо уточнень видів вкладів учасників та засновників товариства і приведення у відповідність із Цивільним кодексом України.
Законопроектом (реєстр. №2162а) пропонується частину першу статті 86 Господарського кодексу України викласти в новій редакції: «Вкладами учасників та засновників господарського товариства можуть бути гроші, цінні папери, інші речі або майнові чи інші відчужувані права, що мають грошову оцінку, якщо інше не встановлено законом», привівши її у відповідність з абзацом першим частини другої статті 115 Цивільного кодексу України.
Вирішуючи питання про відповідність законопроекту положенням Конституції України, комітет виходив з того, що Україна є правовою державою (стаття 1), органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених Конституцією межах і відповідно до законів України (частина друга статті 6), закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй (частина друга статті 8).
Члени комітету, проаналізувавши проект, відзначили, що, відповідно до частини першої статті 43 Основного Закону України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Також кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом (частина перша статті 42 Конституції України). А згідно з пунктом 8 частини першої статті 92 Конституції України правові засади підприємництва визначаються виключно законом України.
Водночас члени комітету зауважили, що положення Господарського кодексу України мають відповідати Цивільному кодексу України, оскільки основним актом цивільного законодавства України є Цивільний кодекс України (частина друга статті 4 Цивільного кодексу України).
За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради.