Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект про внесення змін до Закону «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» щодо статусу осіб, які потерпіли від політичних репресій у дитинстві.
Проектом (реєстр. №2238а) пропонується з 1 січня 2015 року визнавати потерпілими від політичних репресій осіб, які: народилися у жінок, які на той час відбували покарання у місцях позбавлення волі чи були примусово поміщені у лікувальні заклади і згодом реабілітовані відповідно до закону; перебували у віці до 18 років разом з батьками, один з яких чи обоє на той час відбували покарання у місцях позбавлення волі, в засланні, висланні чи на спецпоселенні і згодом реабілітовані відповідно до закону; залишилися у віці до 18 років без опіки батьків, один з яких чи обоє були репресовані і згодом реабілітовані відповідно до закону.
На таких осіб планується поширити пільги з оплати житлово-комунальних послуг, проїзду в транспорті, отримання санаторно-курортного лікування, медичної допомоги та оплати вартості ліків за рецептами лікарів тощо.
Як зазначалося під час обговорення, документ розроблено з метою визначення правового статусу та гарантій соціального захисту осіб, які у дитинстві потерпіли від політичних репресій.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради.