З ранку сонце світило напрочуд яскраво. Вже о восьмій годині туди-сюди сновигали люди з квітами. На зупинці стояли чоловіки різного віку з букетами, цукерками, барвистими фірмовими пакетами. Старенькі дідусі і вже посивілі чоловіки тримали в руках тюльпани. Хлопці у спортивках і шкіряних куртках на додачу до бліденьких троянд і, в кращому разі, «Рафаелло» беруть із собою ще й пляшку чогось міцного. Оце міцненьке може багато розповісти про те, для кого воно призначене. Шампанське може випити блондинка з манікюром, яка вважає себе витонченою особою. Тризірковий коньяк підійде подрузі, котра «шокає» і «хочєт рамантікі». Горілка... — для себе коханого.
Який же сьогодні день? Невже 8 Березня? «День продавця і квітникаря», — як сказав один мій знайомий. «Тоді 23 лютого був день виробника піни для гоління, шкарпеток і шампунів», — сміюся у відповідь. «Ні, серйозно, ти багато бачила усміхнених чоловіків у чергах за квітами?» — відказує хлопець, і я не знаю, як реагувати. Так, це день, коли дівчатам і жінкам «неочікувано» дарують квіти, «неочікувано» й вимучено ведуть кудись на побачення або очікувано й традиційно напиваються ще напередодні — 7 березня.
Жінки — не слабка стать. Усе витримають, всі проблеми вирішать, з усіма нестатками змиряться, дітей самі виховають і на ноги поставлять. І при цьому, порпаючись на городі або перучи пелюшки, ще й слідкуватимуть за своїм манікюром! Тільки отаким справжнім жінкам (ще якщо пощастить!) подарують букет квітів і себе — «втомленого після корпоративу», а може, й геть п’яного... А таким, що з’їдять мозок чоловіка за годину і вижмуть з нього усі гроші, як воду з губки, усе принесуть на блюдечку і проситимуть пробачення за недостатньо дорогі парфуми...
Я озирнулася навколо. В очах чоловіків не читалося: «Дякую, що народила мені дитину! Дякую, що оберігаєш мене! Дякую, що ти в мене така чудова!» Ні! Дуже добре і ясно читалося інше: «Вчора я перепив на роботі. Сьогодні знову пити... І як це я ще не забув квіти купити! Добре, що вихідний ще попереду».
То навіщо весь цей фарс? Можна ж просто сказати: «Дякуємо за додатковий вихідний і зайвий привід напитися. Ваші чоловіки».
16 років.

 

 

Мал. Миколи КАПУСТИ.