Нестабільність у державі, помітне загострення політичної ситуації на вищих щаблях влади стало, на жаль, надійним підґрунтям зі створення середовища для розкрадання майна держави і власності територіальних громад, здачі їх у довготривалу оренду з грубим порушенням чинного законодавства «своїм людям» там, де владні висоти зайняли представники політичних сил БЮТ або «Нашої України». Боячись скорих і неминучих змін в органах місцевого самоврядування після проведення політичної реформи, «новітня еліта» з усіх сил намагається прихопити все, що у майбутньому може їй принести шалені прибутки.

Переконливим прикладом цього є факт безпринципної боротьби без правил за оволодіння великим об’єктом у центрі Жмеринки Вінницької області — кінотеатром «Супутник».

Приміщення це і справді примітне — в самому центрі міста залізничників. Загальна його площа більш як 1260 квадратних метрів. Об’єкт належить до комунальної власності територіальних громад району, а отже, передає його в оренду не міська рада, хоча сам кінотеатр розташований на території міста, а районна представницька влада.

А очолює її тут представник Блоку Юлії Тимошенко Федір Гайдура.

Під проводом свого ватажка група депутатів районної ради від БЮТ і «Нашої України» спробували було одним махом віддати об’єкт у користування «своїй» людині. Однак проти цього виступили депутати від Соціалістичної партії України в раді. Вони наполягли на тому, щоб усе здійснювалося відповідно до вимог чинного законодавства. Відтак було оголошено конкурс на право укладання договору на довгострокову оренду приміщення. В газетах з’явилося відповідне оголошення. Районна рада створила спеціальну комісію для проведення конкурсу.

Бажання взяти участь у ньому виявили чотири підприємницьких структури міста і району — МПП фірма «Господарчий», ТзОВ «Радомич», підприємець І. В. Жеребнюк та підприємець Н. М. Домбровська.

Коли оприлюднили попередні підсумки та відомості про учасників конкурсу, Жмеринка буквально сколихнулася від сміху. Троє із представлених конкурсантів виявилися бізнес-проектом практично однієї людини — міського голови Жмеринки Віктора Жеребнюка. Судіть самі. Ірина Валеріївна Жеребнюк є не хто інша, як дружина мера Жмеринки Віктора Миколайовича Жеребнюка. Н. М. Домбровська — рідна сестра того ж таки пана Жеребнюка, а директор ТзОВ «Радомич» — найближчий приятель градоначальника.

У Жмеринці почали з інтересом спостерігати за тим, як події розвиватимуться далі, оскільки тут усім добре відомо, що їхній міський голова — людина з добре розвиненим почуттям власності. Прибирає до рук усе, що лишень можна. Тим паче що протистояти йому в конкурсному двобої має потужна на місцевому рівні й гарно розвинена бізнес-структура МПП фірма «Господарчий». Очолює її вдумливий, сучасний менеджер Зіновій Трахтенберг.

За умовами конкурсу, вирішальними для визначення переможця встановлювалися такі показники. На першому місці — рівень орендної плати. На другому — ефективність використання об’єкта, збереження його цільового призначення. Крім того, враховувалося забезпечення комплексної реконструкції об’єкта оренди і збільшення кількості робочих місць.

Звернімо увагу на те, що запропонувала МПП фірма «Господарчий». Це був серйозний бізнес-план, підтверджений гарантією банку «Аваль» про виділення комерційній структурі позики під заставу майна для реконструкції колишнього кінотеатру на суму 2,5 мільйона гривень. А як планувала фірма розпорядитися цими грішми?

Перше — орендна плата. Фірма «Господарчий» заклала в проекті на це 10 тисяч гривень на місяць. Планувалося на місці великого однозального кінотеатру створити три кінопрокатні затишні зали. Два — місткістю на 250 осіб, і один — на 100 місць. Облаштувати тут також боулінг-клуб на шість ігрових доріжок. Створити ковзанку зі штучним льодом, яка могла б функціонувати цілорічно. Малося на меті запустити в роботу дитяче молочне кафе, відкрити інтернет-кафе. Ще планувалося створити тренажерний зал, більярдну. Як можна було зрозуміти, це мав бути справжній міський центр культурного відпочинку та оздоровлення.

Усі ці структурні зміни давали змогу місту отримати додатково 39 робочих місць.

Із решти трьох заявлених конкурентів МПП фірми «Господарчий» насправді участь у конкурсі взяла лише підприємець Ірина Жеребнюк.

Однак ніякого бізнес-плану для розгляду конкурсній комісії вона не надала. У Жмеринці, мабуть, вважають, що дружині міського голови це й не потрібно робити. Мовляв, для чого зайве напружуватися. Натомість на аркушику паперу, який отримали депутати районної ради, було вказано, що на місці нинішнього кінотеатру «Супутник» підприємець І. Жеребнюк планує розмістити торговельний центр і автомобільну стоянку. Місячна орендна плата від господарської діяльності, за її розрахунками, становитиме чотири тисячі гривень.

Якщо зіставити ці дві пропозиції, не важко здогадатися, яким насправді мало б бути рішення депутатської комісії. Адже, уточнимо, орендну плату МПП фірма «Господарчий» пропонує в 2,5 разу вищу, ніж пані Жеребнюк. Окрім того, «Господарчий» має на меті не лише зберегти на місці кінотеатру «Супутник» його основний культурологічний профіль, а ще й значно удосконалити та розширити його. Чого лише вартий проект створення льодового майданчика з функціонуванням цілорічно. Цьому не нарадувалися б юні мешканці міста залізничників і сільська дітвора.

А ось приватний підприємець І. Жеребнюк запропонувала мешканців Жмеринки взагалі позбавити кінопалацу. Перетворити його на звичайну торговельну точку, з реалізацією в колишньому кінозалі горілки і ковбаси, макаронів і корму для собак. За її проектом, біля кінотеатру мають облаштувати звичайну стоянку автомобілів. Ніякої фантазії, банальність, яка працює лише на поглиблення кишені торгашів.

Здається, що, беручись за справу здачі об’єктів комунальної власності територіальних громад в оренду, окрім запопадливості і банального вірнопідданства, депутати Жмеринської районної ради мали б знати ще й закони та орієнтуватися на вимоги уряду, який забороняє здавати в оренду приміщення культосвітніх установ загального призначення, якщо це призводить до їх перепрофілювання. А план Ірини Жеребнюк, як неважко зрозуміти, ставить взагалі хрест на користуванні кінопрокатом у Жмеринці. Словом, прощай сінематографе!

Однак, незважаючи на такий абсурд, група депутатів на чолі з головою постійної комісії з питань депутатської етики, адміністративно-територіального устрою, регулювання комунальної власності та благоустрою В. Свинарчуком проголосувала за те, щоб об’єкт віддати в оренду... сім’ї міського голови. Лише один депутат — Віктор Кулик — встав і заявив, що це клоунада і змова, що це замах на інтереси всієї громади міста і району, яких намагаються залишити без кінотеатру, в угоду амбіціям градоначальника, який безцеремонно підгрібає під себе все, що тільки можна.

Пан Свинарчук, виконуючи волю своїх начальників із районної і міської рад, перетворив проведення конкурсу на банальну сцену гри в одні ворота. Слово для виступу надавалося лише тим, хто розхвалював проект І. Жеребнюк. На засіданні комісії навіть депутатам заборонялося ставити запитання. Хоча, відповідно до рішення №436 від 23 жовтня 2003 року Вінницької обласної ради «Про порядок проведення конкурсу на право укладання договору оренди майна, що є спільною власністю територіальних громад Вінницької області», в пункті 18 чітко і однозначно вказується, що «в разі потреби отримання додаткової інформації щодо учасника конкурсу або його додаткових зобов’язань стосовно експлуатації об’єкта комісія має право заслуховувати на своїх засіданнях пояснення учасників конкурсу».

Рішення депутатів сколихнуло Жмеринку. Особливо молодь, яка фактично втратила можливість отримати льодовий каток, боулінг. Погляди людей мимоволі повернулися до активістів Соціалістичної партії України, які добивалися чесного проведення конкурсу. Райком СПУ різко засудив спекулятивне рішення групи прикуплених депутатів районної ради.

Тим часом юристи фірми «Господарчий» подали позов до господарського суду Вінницької області. Справу взявся розглядати арбітр О. Болтюк. На слуханнях з’ясувалося, що суддя, на порушення чинного законодавства, прийняв і залучив до справи напередодні розгляду позову бізнес-план підприємця І. Жеребнюк, якого під час розгляду конкурсу взагалі не існувало. Наче засліплений, О. Болтюк не зміг зрозуміти, що 10 тисяч гривень щомісячної оренди краще, ніж чотири. Що, погодившись на варіант дружини міського голови, Жмеринка позбудеться, можливо, назавжди кінотеатру, а в разі схвалення варіанта фірми «Господарчий» матиме аж три кінозали. Що, нарешті, існує постанова Кабінету Міністрів, яка забороняє погіршувати ситуацію в населених пунктах і містах із забезпеченням об’єктами соціально-культурного призначення.

Словом, і в суді клоунада. Господарський суд Вінницької області постановив — визнати справедливим виграш у конкурсі на оренду кінотеатру «Супутник» у Жмеринці підприємця Ірини Жеребнюк.

Мораль цієї історії така. Поки члени правлячої коаліції стримують шалений спротив опозиції дорватися до влади у верхніх ешелонах влади, на нижчих щаблях представниками БЮТ і «Нашої України» здійснюється справжній розгул дикої «прихватизації» і дерибану комунальної власності, яка має велику цінність. Тим паче що в багатьох районах і областях саме ці партії правлять бал в районних і міських радах.

Справжньою бідою України є те, що правоохоронні органи, судова влада паралізовані цими розбоями і всяко підтанцьовують місцевим «божкам».

Скажімо, той самий голова Жмеринської районної ради Ф. Гайдура вже декілька разів намагався протягнути через сесію ради рішення про затвердження підсумків конкурсної комісії стосовно оренди приміщення кінотеатру «Супутник». Тільки активна і бойова позиція соціалістів у раді зашкодила цьому, оскільки рішення не можна приймати до того часу, поки касаційну скаргу не розгляне Вищий Господарський суд України.

Соціалісти кажуть: дерибан у Жмеринці не пройде! І прошу цьому вірити.

Василь БОГАЧУК, народний депутат України, фракція Соціалістичної партії України.

Друкується в рахунок квоти фракції Соціалістичної партії України у Верховній Раді.