Обласна організація Комітету виборців України закликає підтримати членів виборчих комісій, які працювали під час позачергових президентських виборів на Донеччині. Активісти зазнавали і зазнають тиску через свою громадянську позицію, а деякі через погрози змушені залишити рідні місця. Передвиборча кампанія відбувалася в безпрецедентних умовах: злочинні угруповання захоплювали членів виборчкомів у заручники та застосовували насильство. Незважаючи на це, люди продовжували працювати, аби мешканці регіону змогли реалізувати своє конституційне право на вибір.

«Самовіддані дії членів комісій на Донбасі дозволили понад 100 тисячам мешканців регіону взяти участь у голосуванні й визначити подальший вектор розвитку країни. Завдяки цій роботі були зруйновані плани злочинців із політичної делегітимізації українських виборів, що будувалися на спробах тотального зриву голосування в цілих регіонах країни. Ми закликаємо ЦВК, Кабінет Міністрів, Верховну Раду України підтримати членів виборчих комісій, які організували голосування фактично в умовах воєнного стану», — зазначив голова правління обласної організації КВУ Сергій Ткаченко.

Член окружної виборчої комісії № 48 (Краматорськ) Софія Успішна — серед тих, хто змушений був терміново виїхати з міста через загрозу життю. Жінка стала загальноукраїнською героїнею: саме вона із донькою проганяла озброєних терористів із двору. Відео цього епізоду стало дуже популярним в Інтернеті. Сьогодні Софія перебуває за межами області.

— На засідання комісії ми ходили, як на ешафот: працювали під прицілами автоматів і снайперських гвинтівок. Із першого дня роботи окружної комісії нас оголосили зрадниками ДНР. На думку бойовиків, ми займалися злочинною діяльністю, нас почали тероризувати. Відчуваючи страх у такій ситуації, ми тим не менше не збиралися відступати. На жаль, бандити виявилися сильнішими за нас, — пригадує смілива жінка.

За її словами, після першого нападу і викрадення голови комісії робота продовжувалася. Але, завітавши вдруге, терористи забрали всю документацію, техніку і навіть сміття. Голову комісії тримали в полоні понад добу.

— Бойовики погрожували нам, але до цього ми вже звикли. По-справжньому страшно стало, коли почали погрожувати нашим родинам. Довелося припинити роботу. Нас не було кому захистити, проти нас була міська міліція і місцева влада. Вони цілком свідомо позбавили мешканців Краматорська права обирати владу своєї держави, — додає Софія.

Голова окружної виборчої комісії № 41 (Донецьк) Валерій Дударенко каже, що працював, виконуючи громадянський обов’язок, а не тому, що підтримував якусь політичну силу. Той факт, що вибори в окрузі не відбулися, — великий удар для активіста.

Його окружну комісію сепаратисти розігнали 22 травня. Погрожували членам комісії, брали в заручники системного адміністратора, викрали всю документацію і частину оргтехніки. Попри це, голова збирався в день виборів відкрити роботу комісії і кількох дільниць. Але зробити це виявилося технічно неможливо.

Окружна виборча комісія № 43 (Єнакієве) збиралася підпільно, тому що будівля міської ради, де мала працювати комісія, була захоплена. Місце засідань постійно змінювали. Незважаючи на труднощі, в день голосування кілька дільниць змогли відкритися, до останньої хвилини чекали на бюлетені, але їх не привезли. «Нині «Донецька народна республіка» оголосила нас злочинцями. Вважають, що ми продалися так званій київській хунті. Але ми ще жодної копійки не отримали від держави за свою роботу. Понад те: займаючись організацією виборів у таких умовах, більше думали про безпеку членів комісій, ніж про гроші. Прагнули, щоб мешканці міста змогли взяти участь у виборах», — розповіли члени комісії.

В обласній організації Комітету виборців України вважають, що потрібно офіційно визнати особливу роль членів виборчих комісій проблемних регіонів у забезпеченні чесних і демократичних виборів, повністю оплатити працю таких людей, а також компенсації й матеріальну допомогу тим активістам, які зіштовхнулися з насильницькими діями злочинних груп. Ті, хто через громадянську позицію змушений був залишити рідні місця, потребують реальної допомоги. Крім того, злочини проти членів виборчих комісій повинні бути розслідувані, а винні — притягнуті до відповідальності.