Шлюбний контракт — не розкіш, а спосіб захисту ваших романтичних стосунків, інструмент стабілізації вашого шлюбу, гарантія цивілізованого розлучення і фінансовий фонд ваших дітей.

Скажіть, тільки чесно, чи можна відкрити свою справу, не знаючи кон’юнктури ринку або правового поля? Так, я теж думаю — можна, якщо хочеш швидко і повністю розоритися. А чому ви думаєте, що можете, вступаючи в шлюб, покластися на випадок? Мені чомусь здається, що жити, точно знаючи, що саме і кому на яких умовах належить, і ефективно управляти рухомим і нерухомим майном родини краще, спираючись на шлюбний контракт.

Те, що любов умирає через 48 місяців, а чоловіки полігамні — незаперечний факт, доведений як наукою, так і практикою. Припустимо, ви чоловіка тримати за штани не збираєтесь, якщо він: розлюбить, піде до іншої, загуляє по казино й інше. Розумію. Але скажіть мені, навіщо вам оплачувати із сімейного бюджету його: гру, захоплення, борги, жінок? Чи жити на те, що залишається після його розваг? А про дітей ви подумали? Чому вони повинні недоїдати, погано вдягатися або одержувати освіту і медобслуговування гірше, ніж його діти від наступного шлюбу? Чому вони мають відповідати за вашу благодушність?! Тому що ви не змогли чи визнали цинічним оформити шлюбний контракт?! Я ще можу зрозуміти жінку, яка не може (чи не хоче) захистити себе. Але зрозуміти матір, що не захищає інтереси і права своїх дітей, я не можу.

З другого боку, для чоловіків шлюбний контракт — це зручний юридичний інструмент офіційно визначити, хто в хаті хазяїн. Для чоловіка (усі з цим погодяться) головна якість — чесність. Уклавши шлюбний контракт, вони можуть чесно визначити, що належить дітям від першого шлюбу, від другого шлюбу і спокійно жити, не травмуючи близьких і без регулярних скандалів.

Відповідно до Сімейного кодексу України шлюбний контракт (договір) можна укладати як до реєстрації шлюбу в державних органах запису актів цивільного стану, так і в будь-який час після реєстрації шлюбу. Одна з головних умов дійсності шлюбного договору — це факт одруження в державних органах запису актів громадянського стану.

Шлюбний контракт — це договір чоловіка і жінки (подружжя) про визначення майнових питань життя сім’ї і єдиний вид договорів, у якому можна визначити правовий режим ще не придбаного майна.

У шлюбному контракті можна визначити право власності на рухоме і нерухоме майно, придбане до шлюбу, у період шлюбу, отримане в подарунок чи успадковане кимось з подружжя, умови утримання подружжя, дітей і родичів, а також, у випадку розірвання шлюбу, аліменти на чоловіка або жінку, аліменти на дітей, визначення режиму спільно нажитого майна і виділення майна в особисту власність кожного з членів родини, компенсації за «корисні можливості» (тобто вступ у вуз, введення в соціально більш забезпечене коло, політичний бомонд, допомога в кар’єрі і створенні позитивного іміджу тощо), що забезпечив шлюб одному з подружжя, умови виховання дітей при розлученні і їх власності й ін.

Численні аспекти майнових відносин між подружжям, яке живе у зареєстрованому шлюбі, складаються з двох великих груп:

— відносини, що виникають з приводу належного подружжю майна;

— відносини з матеріального утримання (цю тему буде розвинуто в наступних матеріалах).

Укладаючи шлюбний контракт, зверніть увагу на те, щоб він не суперечив заповіту, який теж не зайво буде скласти заздалегідь. Про всяк випадок. Життя непередбачуване.

(Далі буде.)