«Десять гектарів заповідної землі в межах Ялтинського гірсько-лісового заповідника біля унікального за красою джерела Хоста-Баш опинилися в оренді фірми за сфальсифікованою постановою уряду автономії. Цим завдано істотної шкоди державним інтересам, оскільки порушено встановлений земельним законодавством порядок розпорядження землею, обмежено право користування державою вказаною елітною земельною ділянкою», — наголошував на той час прокурор Криму Віктор Шемчук на своїй, як з’ясувалося, останній прес-конференції перед від’їздом до Києва.

Водночас стало відомо, що, незважаючи на печатку кримського уряду і штамп Республіканського комітету земельних ресурсів, таке рішення взагалі не ухвалювали.

Насправді постанову, на яку посилався Рескомзем під час виділення ділянки фірмі, зауважують у прокуратурі, було ухвалено стосовно надання земельної ділянки іншому підприємству, і не в Ялті, а... в Сімферопольському районі. «Крім цього, на підставі зазначеного договору оренди землі від 12 жовтня 2006 року постановою Господарського суду від березня нинішнього року припинено провадження у справі за позовом прокурора Криму про звільнення самовільно зайнятої ділянки фірмою, що призвело до підриву авторитету органів державного управління», — повідомили у прес-службі прокуратури Криму.

«Якщо у нас печатки Ради міністрів автономії ходять по руках і їх можна ставити де завгодно, якщо сьогодні в Рескомземі на підставі таких рішень уряду приймаються якісь свої рішення, може, є й інші рішення про які ми нині й не здогадуємося?», — запитував В. Шемчук.

За фактом підробки постанови кримська прокуратура вже порушила кримінальну справу, перевірки тривають. Отримати коментарі глави кримського уряду й голови Рескомзему не вдалося — їх чиновники пояснили: «перший надто зайнятий», другий «на лікарняному».

... Нинішнього року республіканська прокуратура порушила п’ять «земельних» кримінальних справ, три з яких передано до суду, і вже внесла близько 350 протестів на незаконне розпорядження землею. Більша частина з них задоволена. Найчастіше земля виділяється на Південному узбережжі півострова, до того ж у чиновників нерідко виникають неузгодження в документах. «Так було виділено, зокрема, землю в Ялті й фірмі «Антал-Південь», — казав Віктор Шемчук. Підприємці просили трохи більш як один гектар, а Ялтинська міськрада віддала їм чомусь... удвічі більше (?!). «Ялтинська міськрада стає добріша, ніж вся радянська влада, — зауважував далі В. Шемчук, — бо ТОВ «Антал-Південь» ніколи не зверталося до Ялтинської міської ради з проханням виділити їм земельну ділянку площею 2,2 гектара. У всіх заявах і документах та погодженнях йдеться про площу в 1,1 гектара землі».

А й справді, що ж тоді відбувається із заповідними землями кримського Південнобережжя загальнонаціонального значення?

Крим.