Приватна структура обдирає як липку бюджетні організації, що беруть участь у тендерах на закупівлю товарів, робіт і послуг

Внесені зміни до базового Закону «Про закупівлю товарів, робіт і послуг» фактично знищили державне управління сферою закупівель за бюджетні кошти, зате створили підгрунтя для рентабельного приватного бізнесу. Таку думку висловив голова Вінницької облдержадміністрації Олександр Домбровський. Бюджетники стогнуть від нав’язаних умов використання виділених коштів. На підтвердження сказаного — факт: керівники низки областей уже обмінялися листами, в яких пропонується гуртом привернути увагу до проблеми. Зокрема, вінничани отримали листа з Миколаєва. А до миколаївців перед тим написали сумчани. «Вважаємо за доцільне звернутися до Ради розвитку регіонів іншим головам облдержадміністарцій та облрад»,– йдеться у листах, підписаних головами облдержадміністрацій названих регіонів.

— Ми підтримали позицію колег стосовно зупинення процесу руйнації системи державних закупівель, — каже Олександр Домбровський. —Водночас письмово звернулися до керівників держави і Голови Верховної Ради зі своїми пропозиціями.

На думку співрозмовника, приватний бізнес не може супроводжувати використання бюджетних коштів. Приватна структура з’явилася після того, як до базового закону внесли зміни. Вона «замкнула» на собі питання організації проведення торгів і стала монополістом у цій справі. Зокрема, тільки вона має право оприлюднювати в ЗМІ повідомлення про торги, їх учасників тощо. А зв’язатися з бізнесменами можна хіба що через запроваджену комерційну лінію телефонного зв’язку (вартість хвилини розмови становить чотири—десять гривень). Нічим не виправдані витрати, пов’язані з укладенням договорів на інформаційний супровід закупівель. Так, вартість тендерної документації, розробленої цією самою структурою, становить від двох до шести тисяч гривень. Раніше замовники самі брали на себе цей клопіт. Тепер визнається лише документація зразка приватної структури.

Утім, кажуть, навіть укладені угоди приватна структура не завжди виконує. Наприклад, Вінницька обласна дитяча лікарня надіслала на її адресу оголошення, яке мало бути розміщене в інформбюлетені Тендерної палати. Передали текст електронною поштою четвертого квітня нинішнього року, каже головний лікар, депутат обласної ради Тетяна Антонець. Друкувати його не поспішали навіть після нагадувань через... 21 день. Процес закупівлі медикаментів затягнувся. Обласний ендокринологічний диспансер навіть після сплати коштів за всіма передбаченими рахунками довго не міг отримати від цієї самої структури сертифікат про проведення торгів. Вінницькі замовники також нарікають на несвоєчасне надання тендерної документації, рахунків на оплату витрат. Навіть на дорогу телефонну лінію буває важко до- дзвонитися. Замовники здивовані безвідповідальним ставленням організаторів тендерів, особливо коли йдеться про лікування і харчування хворих.

Без відновлення державного управління у сфері державних закупівель, вважають у Вінниці, ситуація ще більше погіршиться. Замовники вже шукають шляхів, як уникнути зайвих витрат і скоротити час придбання товарів.

Вінницька область.