Таке припущення висловив народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола ПРИСЯЖНЮК (на знімку). Демографічний стан найзабрудненіших радіонуклідами областей, вважає він, свідчить про те, що там постійно катастрофічно зменшується кількість населення і вони взагалі можуть стати безлюдними. Але цього не можна допустити. Україні слід скористатися досвідом Японії, яка поборола наслідки ядерного вибуху і локалізувала ці проблеми.

М. Присяжнюк повідомив, що комітет, в якому він працює, разом з аграрним комітетом Верховної Ради працює над забезпеченням фінансування посіву певних культур, якими можна буде очищати забруднені землі. На його думку, слід побудувати єдиний потужний завод з переробки м’ясо-молочної продукції п’яти найзабрудненіших областей унаслідок Чорнобильської катастрофи. Де можна буде ефективно контролювати її якість і визначати: вживати її чи утилізувати?

Народний депутат повідомив, що вже нинішнього року Міністерству аграрної політики бюджетом передбачено відповідні кошти для проведення робіт з рекультивації й відновлення земель. І наводить приклад Білорусі, де завдяки новітнім технологіям на донедавна забруднених територіях нині вирощують придатну для споживання продукцію. Схожі технології розроблено і в Україні. Використання їх дасть можливість за кілька років цілком відродити сільськогосподарські угіддя з їх потенціалом родючості й безпеки. Тільки не треба зволікати із застосуванням таких технологій, щоб справді забруднені радіонуклідами землі не стали безлюдними, не перетворилися на пустелю.