Серед успіхів, які попри низку критичних закидів усе ж є на ЧАЕС, — початок широкомасштабних демонтажних робіт у машинному залі № 1. Розпочалися вони з квітня цього року.

Заступник технічного директора з виведення станції з експлуатації Валерій СЕЙДА наголошує:

— До цього з липня 2004 року демонтували обладнання лише на зовнішніх об’єктах, воно вважалося умовно чистим. Набуті за цей час навички дадуть можливість нам довести демонтажні темпи до 10 тонн на добу. А всього в машинному залі перебуває близько 50 тисяч тонн обладнання. Після проведення дезактивації прийматимуть рішення про можливість подальшого використання кожного конкретного вузла чи захоронення їх як радіоактивних відходів.

Та найбільшим здобутком на станції вважають реалізацію проекту «Стабілізація» на об’єкті «Укриття». Зміцнені конструкції дадуть йому можливість надійно прослужити ще не один рік. Чимало фахівців вважають, що реалізація проекту — подвиг не менший за будівництво «Укриття». А це переконливий доказ українському суспільству і європейським партнерам, що за фінансової підтримки Заходу Україна здатна розв’язати всі чорнобильські проблеми.

Такі сміливі запевнення розповсюдила інформаційна служба ДСП ЧАЕС.

На знімку: «Укриття».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.