Інтерес до Чорнобильської трагедії сьогодні пішов на спад. І не лише в нашому суспільстві, а й у світі. Так вважає генеральний директор Наукового центру радіаційної медицини (НЦРМ) АМН України Володимир Бебешко.

— Цю трагічну подію історії хочуть забути і звести до звичайної «сільської аварії», — заявив в інтерв’ю «Голосу України» професор Бебешко. — Так нині оцінює катастрофу 1986 року в Україні МАГАТЕ і низка інших міжнародних організацій. У 2000 році в Україну приїжджав голова ООН Коффі Аннан. Тоді він сказав про Чорнобиль: «Якщо хтось забуде цю катастрофу, то він може наблизити ще більше лихо в світі». А через п’ять років на 60-й сесії Генеральної асамблеї ООН він же заявив, що нашому населенню наслідки Чорнобиля не загрожують.

Володимир Бебешко та його колеги категорично не згодні з таким висновком. На Чорнобильському форумі, який відбувся у Відні, вони представили свої дані про вплив катастрофи-86 на здоров’я української нації. Але в думках з міжнародними експертами розійшлися.

— Вони хочуть показати, що ця аварія не така вже небезпечна для людей. Навіть цифри, наведені в резолюції, були занижені. МАГАТЕ наполягає на тому, що це була «сільська радіація». Тобто аварія торкнулася переважно сільського населення. І основна проблема —це заражені продукти харчування, — пояснює Володимир Григорович.

Професор каже, що справді в перші роки після катастрофи на забруднені території завозили продукти. Потім люди повернулися до своїх господарств. З часом, коли перевірили рівень радіації, то в певних регіонах (Київської, Житомирської, Рівненської, частинах Черкаської, Вінницької областей) показник радіаційної активності перевищував норму. Українці продовжують опромінюватися тому, що забули про радіацію, стверджує директор НЦРМ. За його словами, контрзаходів необхідно вживати й надалі. По цезію, наприклад, ще років тридцять. Професор Бебешко радить вживати в їжу йодовану сіль, морепродукти, пектини. Зазначає, що чорнобильські проблеми супроводжуватимуть нас і далі. І позначаться вони передусім на здоров’ї. Функціональні відхилення органів і систем можуть перейти в органічні патології. Так, звичайна вегето-судинна дистонія ризикує перерости в хвороби серцево-судинної чи нервової системи. Фахівці прогнозують зростання кількості онкологічних захворювань.