Програму створення робочих місць для осіб, що переселилися з тимчасово окупованих територій і районів проведення АТО, було прийнято Дніпропетровською облрадою. Розрахована на 2015—2016 роки, вона покликана також забезпечити професійне навчання, перекваліфікацію і передбачає створення електронної бази даних претендентів на роботу.

— Необхідно створити умови, щоб люди стали нашим додатковим ресурсом, а не тягарем, — вважає голова облради Євген Удод. Тим часом модульні містечка, розташовані в Дніпропетровську, Нікополі, Павлограді, Дніпродзержинську і Кривому Розі, з початку лютого зможуть прийняти переселенців. Ступінь їх готовності оцінюється в 99%. Проте серйозною проблемою є відсутність балансоутримувача містечок. Це не дає змоги укладати договори на постачання електроенергії і газу.

Це тимчасове житло, яке надається максимум на півроку. За даними дніпропетровського координаційного центру «Допомога Дніпра», спочатку вартість комунальних послуг тут становила від 800 до 1100 гривень за людину на місяць, згодом її вдалося знизити до 500. У цю суму також входить вивезення сміття, охорона території та регулярне прибирання.

— Правом першочергового заселення в будиночки користуються жінки з дітьми, інваліди та пенсіонери, але насамперед вони мають стати на облік в управління соцзахисту і отримати право на одержання компенсації за комунальні послуги, — розповів директор центру Владислав Макаров. — Усі будиночки дуже маленькі. На одну людину тут розраховано всього три з половиною квадратного метра.

Дніпропетровська область.