Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час масових акцій громадянського протистояння, що розпочалися 22 лютого 2014 року.
Члени комітету розглянули п’ять альтернативних законопроектів — №№4667, 4667-2, 4667-3, 4667-4, 4667-5. Як зазначалося під час засідання, необхідність прийняття одного із проектів зумовлена потребою пошуку шляхів виходу з наявної в Україні ситуації, коли масові протести на Півдні та Сході перетворюються на масові заворушення.
Одним із можливих шляхів нормалізації існуючої ситуації, на думку народних депутатів, може стати звільнення від кримінальної відповідальності та покарання за низку злочинів та адміністративних правопорушень учасників мирних зібрань. Проаналізувавши зазначені законопроекти, члени комітету відзначили, що проект, запропонований урядом (№4667-3), найбільш повно відповідає меті.
Цим проектом пропонується звільнити від кримінальної відповідальності та відбування адміністративного арешту осіб, які брали участь у масових протестах на Півдні та Сході України, не допустити їх переслідування і покарання. Це, вважають парламентарії, дасть змогу вирішити внутрішні конфлікти в державі та забезпечити безперешкодну діяльність органів державної влади, місцевого самоврядування.
Згідно із законопроектом, до кримінальної відповідальності не можуть бути притягнуті працівники правоохоронних органів, прокурори, судді, військовослужбовці, державні службовці за рішення, дії чи бездіяльність, які можуть містити ознаки кримінальних правопорушень та вчинені у період з 22 лютого 2014 року по день набрання чинності цим законом включно, за умови, що станом на 18 квітня цього року їм не повідомлено про підозру або їх не оголошено у розшук.