За результатами моніторингу, проведеного однією з маркетингових груп, торік наші співвітчизники витратили на антипохмільні препарати майже 2,5 млн. доларів. Експерти відзначають: за минулий рік в Україні у 2 рази зріс ринок засобів, призначених для боротьби з похміллям. Тож дуже перспективним напрямком фармацевтичного ринку залишається продаж препаратів, що помякшують наслідки вживання алкоголю.

За результатами моніторингу, кількість абсолютного алкоголю, споживаного в країні щорічно в розрахунку на душу населення, залишається на одному рівні з попередніми роками: 9-11 л. При цьому, за даними досліджень, споживання горілки за останні роки знизилося: 1998 року її пили 72% українців, у 2006 р. — 58%., а кількість споживачів пива збільшилася з 59% до 71%.

 Газовані напої руйнують зубну емаль

Більшість газованих безалкогольних напоїв небезпечні для зубної емалі. Так, руйнівний потенціал коли (що продається під різними товарними марками) у десять разів вищий, ніж у фруктового соку, показали дослідження американських учених. Головною причиною цього явища названо високий рівень кислотності цих напоїв.

Щоправда, ця негативна особливість безалкогольних напоїв навряд чи турбуватиме дітей, які дуже активно споживають лимонад і не страждають у юному віці від карієсу. Однак напої, що їх називають у США «мякими», мають іще чимало небезпечних якостей...

 Учені знайшли спосіб переливати кров будь-якої групи

Учені розробили простий метод зміни групи крові. Це відкриття дасть змогу лікарям уникнути «кровного» дефіциту, адже збільшаться постачання крові нейтральної групи 0, котру можна перелита будь-якому пацієнту. Нагадаємо, переливання пацієнтам невластивої групи крові може спричинити різку реакцію з боку імунної системи, навіть смерть.

У процесі перетворення однієї групи крові на іншу були задіяні бактеріальні ензими, за допомогою яких видаляють з поверхні червоних кровяних тілець (еритроцитів) молекули цукру. У людей з групою крові ІІ (А) і ІІІ (В) у крові містяться молекули цукру різних типів, що можуть спровокувати реакцію імунної системи. У крові універсальної групи 0 такі «антигени» відсутні, а в крові групи ІV (АВ) вони присутні відразу обидва. І організм пацієнта змушений виробляти антитіла для боротьби з відсутніми у нього антигенами.

Після клінічних випробувань кров групи 0, виготовлювана за новим методом, надійде в лікарні Америки і Європи. Коли в українських банках крові зявиться нульова група, невідомо.