Сьогодні Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз

Уряд автономії заходився реорганізувати дитячий протитуберкульозний санаторій «Крим» в Алупці: обєднувати його з санаторієм для дорослих «Сімеіз». Дозвіл на це МОЗ півострова дали депутати на сесії. Бо в пояснювальній записці до проекту постанови Верховної Ради АРК кримський премєр Віктор Плакіда причину реорганізації пояснив так: «для повноцінного оздоровлення населення з активними проявами туберкульозу». Але подарунку до Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на туберкульоз не сталося. Зясувалося: знану своєю ефективністю лікування сухот оздоровницю не так давно вже встигли... продати. Нові власники представники фірми «Гарант СВ-Юг» всі приміщення протитуберкульозного закладу з їдальнею, лікувальними і спальними корпусами та унікальним парком, де хворі діти на верандах дихали цілющим повітрям і милувалися павичами, зачинили на замки, огородили високими парканами.

Люди ремствують: іще рік тому тут обстежували й лікували дітей з усіх регіонів країни, серед цієї краси можна було вільно ходити. Хто ж приїде тепер лікуватися у приватне ще невідомо що? запитують не тільки місцеві жителі. Адже нові господарі заявляють, що це вже приватна власність, оздоровницю придбали на конкурсній основі у Фонду майна Криму ще 2004 року. Дивно, що кримським можновладцям не завадила ліквідувати зразковий дитячий оздоровчий комплекс навіть відома всім складна ситуація із захворюваністю на туберкульоз в автономії, де, за даними МОЗ, кожна третя дитина інфікована й потребує ретельного обстеження та спостереження, щоб не допустити тяжчої форми ураження легень. А три райони Криму оголошено небезпечною зоною особливо стрімкого поширення цієї хвороби.

Вирішено створити спеціальну комісію, котра має розібратися, яким чином дитячий протитуберкульозний санаторій, що славився унікальними цілющими властивостями й високопрофесійним персоналом, удалося віддати на відкуп у приватні руки.

Крим.