Уже сьомий рік Інститут нейрохірургії імені А. П. Ромоданова АМН України робить спроби придбати для клініки радіохірургічний апарат гамма-ніж. З допомогою цього пристрою медики могли б урятувати життя тисячам хворих. Він видаляє пухлини головного мозку в найнедоступніших його ділянках, до того ж без трепанації черепа, операційного травмування тканини мозку та тривалого реанімаційного періоду. Уся процедура триває три дні: першого хворого обстежують, другого видаляють пухлину і третього виписують додому. За словами фахівців, сьогодні гамма-ніж це єдина можливість успішного лікування метастазів у головному мозку.

На кінець 2005 року у світі налічувалося 250 гамма-ножів. Останнім часом його придбали Румунія, Словенія і Росія. Україна планує це зробити. Вартість апарата гамма-ніж, справді, чимала — 5 млн. євро. Однак, якщо поділити цю суму на кількість населення, вона досить посильна: достатньо, щоб кожен громадянин України прислав одну гривню, і зібраної суми вистачило б на гамма-ніж. Урешті, так збирали кошти на гамма-ніж у Чехії. Приклад благодійництва своїм співвітчизникам тоді перший показав Вацлав Гавел. Він пожертвував на гамма-ніж сто тисяч доларів. Усю ж суму чехи назбирали за 14 місяців. Тривалий час наші медики сподівалися, що у бюджет країни буде вписано окремим рядком виділення коштів на цей життєво необхідний пристрій. Але... Тим часом щороку від пухлин головного мозку гинуть понад півтори тисячі дорослих і дітей. Вітчизняні нейрохірурги оголосили благодійну акцію зі збору коштів на гамма-ніж і апелюють до громадськості.

Нещодавно міський голова Калуша Ігор Насалик звернувся до корпункту «Голосу України» в Івано-Франківській області із проханням озвучити офіційну пропозицію такого змісту. Калуська громада, сказав Ігор Степанович, може додати необхідних 2,5 — 3 млн. доларів, яких на сьогодні не вистачає для придбання гамма-ножа, але з однією умовою: він буде в Калуші. Мовляв, яка різниця, де буде гамма-ніж в Києві чи Калуші? Головне, щоб він був і ним могла користуватися вся Україна.

Звичайно, якщо Калуш внесе майже половину потрібної суми, то, мабуть, має право ставити якісь умови. Але чи можна їх виконати? По коментар ми звернулися до Міністерства охорони здоровя України.

Івано-Франківська область.

Фото з сайту www.g-knife.ru

КОМЕНТАР:

У Міністерстві охорони здоровя «Голосові України» повідомили, що в держбюджеті на 2007 рік передбачено 54 млн. 400 тис. грн. на закупівлю гамма-ножа.

У медичному відомстві створено спеціальну комісію, що вирішує питання розміщення цього обладнання. На сьогодні пропонуються два варіанти: Інститут нейрохірургії МАНУ і лікарня «Феофанія». Для установки і нормальної роботи апарата необхідні наявність відповідної площі і персонал, навчений роботі з цим обладнанням. Цим вимогам відповідають вищезгадані медустанови. Ще одна необхідна умова для територіального розміщення гамма-ножа, відзначають у міністерстві, можливість широкого доступу населення до його послуг.

Однак за державний рахунок неможливо повністю задовольнити потребу в таких операціях. Тому чим більше гамма-ножів буде в Україні, тим краще. І неважливо, за чий рахунок їх купують. Таким чином, теоретично можливе розміщення такого обладнання і в Калуші. Але за дотримання обовязкових умов: необхідної площі і персоналу. У міністерстві вважають: пропозиція мера Калуша гідна поваги й уваги, якщо вона має справді діловий, а не рекламний характер.