Близько 250 випускників-медалістів донецьких шкіл взяли участь в урочистій церемонії нагородження, яка відбулася в міській раді. Звертаючись до міського голови Олександра Лук’янченка, одинадцятикласники попросили про припинення військових дій на час проведення «останніх дзвоників» і випускних вечорів. «Зараз, як ніколи, нам потрібен мир. Ми просимо зберегти наше красиве місто для майбутніх поколінь», — зазначили школярі.

Очільник міста нагородив грамотами міської ради сімох учнів — за видатні досягнення у навчанні, перемогу у всеукраїнському етапі учнівських олімпіад і конкурсі-захисті науково-дослідних робіт Малої академії наук. Ще вісім випускників отримали подяки донецького міського голови, десять — цінні подарунки. Кожному учаснику церемонії презентували перший випуск пам’ятної фотокниги «Золоті імена Донецька».

Загалом в обласному центрі цього року закінчують навчання 5985 учнів дев’ятих класів і 4274 — одинадцятих. Через складну ситуацію на вулицях міста свято останнього дзвоника у школах провели за «скороченою» процедурою.

А от у Красному Лимані, розташованому на півночі області, вирішили не порушувати традицій і повноцінно відзначили останній день навчання. Цього року в місті й районі близько 300 школярів закінчують одинадцятий клас, майже 400 — дев’ятий. І хоча наприкінці навчального року проведення антитерористичної операції вносило свої корективи, всю програму вдалося виконати в повному обсязі.

— Державну підсумкову атестацію завершено, атестати і вкладки отримано. Були деякі моменти, коли на день-два заняття призупинялися через бойові дії, але це не вплинуло на навчально-виховний процес. Підвезення учнів до шкіл також зберегли — щодня доставляємо до школи і назад 280 дітей. Не возили лише кілька днів з метою безпеки. Зараз, у зв’язку з обстановкою, вимоги до дисципліни підвищені, контакт налагоджений добре, протягом 20 хвилин сповіщаємо всі школи, якщо трапляються якісь події, що можуть становити небезпеку.

Начальник відділу освіти повідомив, що в місті заплановано відкрити пришкільні табори з 6 по 26 червня. Дітей, які відпочиватимуть у них, приблизно на 30 відсотків менше, ніж зазвичай. Тим, хто відвідуватиме табори, обіцяють цікаву програму і харчування із розрахунку 14,5 гривні на день. А от відкриття заміських дитячих оздоровчих центрів, розташованих у районі, — під питанням. По-перше, ця територія близько до проведення антитерористичної операції. По-друге, через брак фінансування власники можуть не підготувати табори до літньої зміни.

Починаючи з 9 травня, в області від бойових дій потерпіли семеро дітей, із них троє — у Слов’янську, повідомили в департаменті охорони здоров’я обласної державної адміністрації. Вже виписано додому 12-річну дитину, яка отримала вогнепальне поранення черевної порожнини і плечового суглоба під час прогулянки у Слов’янську. Надано допомогу дівчинці 13 років після осколочного поранення ноги. Також осколочне поранення дістав під час прогулянки з бабусею ще один чотирирічний мешканець міста. Після лікування в травматологічному відділенні він перебуває на амбулаторному лікуванні.

Ще четверо неповнолітніх потерпіли в інших містах області: Макіївці, Горлівці, Маринівці Шахтарського району та Донецьку. Найважчим пацієнтом є 15-річний мешканець Маринівки, який 25 травня їхав в автомобілі, розстріляному біля блокпосту в Сніжному. Дитину доставили до обласної дитячої лікарні з проникаючим пораненням черевної порожнини і численними пораненнями кишковика. Після операції стан підлітка залишається тяжким.