У Святому Письмі сказано: діти є нагородою для своїх батьків і їх слід виховати так, щоб вони стали скарбом для Бога. Краще, певно, і не скажеш. Зрештою, учасники зустрічі «Єднання поколінь», що відбулась в Івано-Франківську в рамках Тижня подружжя і не переслідували такої мети. У вузькому (можна сказати, родинному) колі бабусі, мами й доньки, а з ними дідусі, тати і сини говорили про не завжди легкі взаємовідносини між поколіннями, про конфлікти. Камерність атмосфери сприяла відвертості, від якої, чесно кажучи, йшли дрижаки й наверталися сльози.

Батьки розповідали про свої страхи, а старші діти чесно зізнавалися, як дорослі «дістають» їх повчаннями та надмірною опікою.

...«Навчіть нас, діти, як вас правильно виховувати?» — питалися матері. І що робити, коли батьки  просять у мороз одягти шапку, а чада грюкають  дверима? І як вберегти їх від спілкування із сумнівними друзями? «Ми, матері, все перебудемо і переживемо, тільки б ви були здорові і щасливі! Адже річ далеко не у ваших оцінках і поведінці, ми просто вдячні вам за те, що ви у нас є, тому й боїмося за вас і намагаємося застерегти», — звучало в залі.

...Мама Світлана, спробувавши всі методи боротьби із курінням доньки, привселюдно, перед церквою стала перед дитям на коліна. Плакали обидві, шокована донечка пообіцяла, що більше не буде.

...Тато Володимир розповів притчу, що направду схожа на бувальщину. Син потребує уваги батька, той відмахується і каже, що година його праці коштує 20 доларів. Дитина економить на шкільних обідах і просить найріднішого зайняти 5 доларів. Той обурений. Хлопчик пояснює, що саме стільки йому не вистачає, щоб купити батьківський час.

...Інший тато, щоб зайняти, а точніше, відсторонитися від дитини, рве на клапті карту України, пропонує скласти наче пазли, не підозрюючи, що намальовано на звороті. Скарбик повернувся за декілька хвилин, на тильній стороні аркуша було зображено людину, за якою син швидко склав порване.

Загальним душевним щемом усі відгукнулись на продемонстровані відеоролики-звернення дитини до мами і тата. Один із них варто процитувати: «Мої батьки найкращі навіть у тому випадку, коли так не є насправді, але я — патріот своїх батьків...».

Психолог центру  «Відновлення», на базі якого відбувався захід, пан Роман провів тестові опитування: від чого тріпочуть батьківські серця? Як з’ясувалося, список чималий. Але це все дорослі переживання. Маленькі дітки змучилися від серйозних розмов, і їм на простому прикладі ведучий дійства Іван Романюк   пояснив, що таке милосердя і як воно повертається сторицею. За добрий вчинок дівчинка Леся отримує шоколадку, але вона ділиться нею з маленькою Юлею. За це їй дарують уже коробку цукерок...

Ось такий далеко не повний перелік тем, навколо яких велася розмова під час зустрічей. Протягом Тижня подружжя, як розповіла начальник відділу молодіжної політики ОДА Катерина Говера, в місті та області відбулось до 15 тематичних заходів для дітей, студентів та молодих сімей: «Нова родина», «Країна здоров’я», «Любити мене навчила матір», «Абетка стосунків», «Спеціальна гімнастика для вагітних», «Різка чи пряник, або Як виховувати мудро», «Основи м’якої адаптації новонародженого», «Кохання та закоханість», «Як створити по-справжньому довірливі стосунки з дітьми», «Дівчина XXІ століття, яка вона?». Інтерактивні семінари, психотерапевтичні студії, майстер-класи, театралізовані вистави, тематичні соціологічні дослідження.

Минулого року сімейний рух охопив 20 міст України, його ідею підтримали майже 20 тисяч українців, проведено понад 200 регіональних та національних заходів. Цього року до ініціаторів Тижня подружжя долучилися громадські організації, християнські церкви різних конфесій, журналісти та всі небайдужі. «Ми намагаємося об’єднати зусилля, щоб разом донести до суспільства цінність здорової сім’ї, — продовжує далі Катерина. — Прогрес видно. А буде щаслива сім’я — буде щасливою й захищеною і кожна дитина, і вся наша нація!»

Під завісу свята найсміливіші прикарпатські сім’ї   підписали «резолюцію щасливих» — таку собі обітницю зберегти свою родину здоровою та міцною.

Фото автора.

Поки дорослі розмірковують, як зробити з них скарб, Олежик, Юлечка, Надійка, Настя та Богданчик (зліва направо) готують для них пісеньку.